De vraag

Ben je narcistisch als je verliefd wordt op narcisten?

Geachte heer Schalkwijk,
Wanneer je op narcistische partners valt, betekent dit dan dat je zelf ook narcistisch bent?
Vliegje

Het advies

Frans Schalkwijk

Psychoanalyse

Beste Vliegje,
Laten we voorop stellen: ieder mens heeft narcistische trekken, en dat is zeer gezond. Waar het natuurlijk om gaat, is of er 'te' voorstaat. In de psychologie is maar zeer zelden sprake van eenduidige, oorzaak-gevolg-achtige verbanden. Dus dat je op een partner met sterke narcistische trekken valt, betekent niet automatisch dat je dat zelf ook hebt. Maar, en dat is het interessante van een psychoanalytische kijk, als je steeds op dergelijke partners valt, zegt dat natuurlijk wel wat! Dat kan overigens zowel positief als negatief zijn.

Zo kan het zijn dat je worstelt met zelfwaardering en dan juist in eerste instantie valt voor een partner met overmatige zelfwaardering: dan ben je namelijk vlak bij degene die je zelf zou willen zijn. Maar dat gaat meestal niet goed, omdat het verschil tussen jou en je partner na verloop van tijd rot gaat voelen: je eigen zelfwaardering gaat er eerder door omlaag dan omhoog.

Ook kan het zijn dat je nog een strijd met een ouderfiguur met dergelijke trekken voert, en dat je daarom onbewust toch steeds dergelijke mensen opzoekt, en niet snapt waarom je in conflicten terecht komt.

We kunnen er ook positief over fantaseren: eigenlijk verlang je ernaar zelf wat brutaler in de wereld te staan, en door samen te zijn met een narcist, word je in die behoefte bevredigd. Je loopt als muis met een olifant op de brug en je zegt: wat stampen we lekker, he!

Nadat ik deze antwoorden heb opgeschreven, besef ik dat ze allemaal uitgaan van de openlijke narcist, niet de verborgen narcist. Dat komt waarschijnlijk omdat jouw vraag de indruk wekt alsof er af en toe over en weer beschuldigingen worden geroepen over 'wie hier de narcist in huis is'. Maar dat is mijn fantasie bij jouw ene regel.

vriendelijke groet,
Frans Schalkwijk

  • Frans Schalkwijk is vrijgevestigd psychotherapeut/psychoanalyticus en heeft in zijn praktijk regelmatig te maken met narcistische problematiek. De ervaring die hij daarmee heeft, leest u ook terug in zijn boeken Het diepst van je gevoel en Vrouwenlevens, beide uitgegeven bij Uitgeverij Balans.

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Een ster word je zo

Om bekend te worden hoef je niet meer goed te zijn in wat je doet. Als je jezelf maar als een overtu...

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

‘Elke leider is een narcist’

Lees verder
Verhaal

Hoe we narcistische kinderen kweken

Lees verder
Advies

Ik moet kiezen tussen mijn vriendin en mijn ex

Lees verder
Artikel

Narcisme-expert Martin Appelo over Donald Trump

Lees verder
Artikel

Tips voor bedriegers

Lees verder
Interview

‘Nu ik verliefd ben, wil ik verder leven’

Lees verder