1. Bekijk die baan in een ander licht

Je hoeft niet per se je takenpakket te wijzigen. Een verandering in visie kan al leiden tot meer werkvreugde – ‘Cognitief craften’ noemt communicatiedeskundige Mark van Vuuren dat in zijn boek Mooi werk. Het is een vorm van job craften: je werk zó aanpassen dat je er meer plezier aan beleeft. Als voorbeeld van cognitief craften noemt Van Vuuren twee metselaars: de een beschouwt zijn werk als ‘het stapelen van stenen’, de ander ‘zet een mooi gebouw neer’.

Hoe tevreden ben je met je baan?
TEST
Doe de test »

Hoe tevreden ben je met je baan?

2. Vraag om feedback

Naast ‘erbij horen’ is ‘nuttig zijn’ de belangrijkste werkdrijfveer, schrijft arbeidspsychologe Jolet Plomp in haar boek Hoe werk werkt. Het geeft voldoening om te horen dat je bijdragen worden gewaardeerd. Daarbij gaat het niet alleen om complimenten, zegt Plomp. Ook kritiek maakt dat je je gedrag kunt aanpassen en je dus nuttiger voelt. Heb je geen idee wat je baas vindt van je prestaties, vraag hem of haar dan eens om – concreet – commentaar.

3. Neem tussendoor vrij

Het maakt dat je efficiënter functioneert op de dagen dat je er wel bent, en dat vergroot weer de werktevredenheid. Aldus blijkt uit onderzoek door de Harvard Business School, waarbij consultants gedurende vijf maanden elke week verplicht een dag vrij namen. Kan je je de luxe van minder werken of meer vrije dagen niet permitteren? Zorg dan dat je in je vrije tijd in elk geval níét met het werk bezig bent. Om met plezier de volgende werkdag te beginnen is fysieke én psychische afstand essentieel, blijkt uit allerlei onderzoek.

4. Stel jezelf doelen

Die hoeven niet groot te zijn, maar maak ze wel concreet en plan er tijd voor in. Liefst direct aan het begin van je werkdag. Dat vergroot de kans dat je daadwerkelijk dingen kunt wegstrepen van je to-do-lijst, en dat geeft instant voldoening.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

5. Deel positieve werkbelevenissen met het thuisfront

Enkele onderzoekers van Michigan State University volgden gedurende drie weken ruim vijftig fulltime werknemers. Dagelijks schotelden ze hun vragenlijsten voor over prettige gebeurtenissen op het werk, hun tevredenheid met hun baan, hun stemming, en de mate waarin ze werkervaringen deelden met hun partner. Hoe vaker de werknemers positieve werkgebeurtenissen bespraken met het thuisfront, des te meer bleken ze hun werk te waarderen.