Mijn tienerkamer was een goed bewaakt fort. In de wanorde van kleding, lp’s, knuffels, prulletjes en papier was ik alleenheerser. Als ik voetstappen op de trap hoorde, begon ik al te roepen: ‘NIET BINNENKOMEN!’ Niemand, maar dan ook niemand mocht mijn chaos betreden.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Wat ordelijkheid betreft is er sindsdien niet veel veranderd. Alleen kan ik dit op mijn werk helaas niet goed verbergen. Mijn collega’s hebben vrij uitzicht op mijn bureau, nu ja, zeg maar op de papierzee die mijn bureau bedekt. Ik functioneer prima, maar steeds vaker ga ik gebukt onder mijn eigen werkwijze. Zes keer hetzelfde telefoonnummer moeten opzoeken, elke dag meldingen dat mijn mailbox zijn limiet heeft overschreden, stapels tijdschriften en persberichten die ik nog moet lezen. Ik word steeds meer geleefd door mijn werk: ik ben niet meer in charge.

Gelukkig komt The Get Organized Company bij me langs om mijn werkplek opnieuw te organiseren. Vroeg in de ochtend staat Anne-Lies Van Overbeek met zakenpartner Germo Bekendam klaar om aan de slag te gaan. Ze waarschuwen me wel even: ‘Er kan van alles loskomen. Je kunt boos, blij of verdrietig worden. Schaam je nergens voor en voel je veilig. Geef je dromen weer, want

wij willen jou geven wat jij nodig hebt om ze te bereiken.’

We beginnen bij de eerste de beste stapel. Per blaadje vraagt Van Overbeek wat het is en waar het heen moet, want organisatie berust op twee principes: geef het een naam en geef het een plek. Ik kom in aanraking met hét basismateriaal van een georganiseerd bureau: L-mapjes. Het voelt heel overdreven, maar elk persbericht, A4-tje, foldertje moet in een apart doorzichtig mapje. Dan plak je aan de binnenkant van het mapje een geel briefje met de inhoud. Liefst ook nog met datum en actieplan. Het gevulde mapje met gele sticker gaat tot slot in een ordner. Die verschillende ordners krijgen ook weer een label: to do, ideeën, nieuwe post, lopende zaken, interessant, enzovoort. De kunst is om meteen een beslissing te nemen over alles wat je in handen krijgt. Sta jezelf niet toe om dingen waarvan je niet meteen weet wat je ermee moet, op een stapel te leggen.

Hoewel het heerlijk is dat grote stapels in de papierbak verdwijnen, krijg ik het benauwd van alles wat nog moet. Ik krijg hoofdpijn van alle beslissingen die ik moet nemen, mijn nek verkrampt. Ik háát dit. Ik wil niet meer!

Dan staat Bekendam op. We gaan even een oefening doen. ‘Dit is heel goed voor de linker- en rechterhersenhelft!’ zegt hij. Daar staan we dan, om en om onze linkerelleboog naar de rechterknie, en de rechterelleboog naar de linkerknie te bewegen. Ik ben allang blij dat ik even verlost ben van de papiermassa. Een enorme weerstand heeft zich van mij meester gemaakt. Ik wil niet ordelijk worden!

‘Straks word ik een heel saai mens’, probeer ik wanhopig. ‘Wat denk je dat orde je kan opleveren?’, vraagt Bekendam. Rust, ruimte, lucht en tijd, dat zou toch wel heerlijk zijn. ‘Je hebt het veel te ver laten komen en dat is zonde, want je bent een veel te mooi mens’, zegt van Overbeek. Ik krijg een spontane hug. ‘Wij gaan niet met je in therapie, maar ik zou je toch aanraden een paar sessies te doen’, voegt ze eraan toe.

Slik. Tijdens de middagpauze trek ik me even terug op het toilet. Iets in die orde maakt me bang, maar wat? Chaos voelt vertrouwd en veilig: het maakt onzichtbaar, ongrijpbaar. Als alles straks inzichtelijk is, ben ik kwetsbaar. Ik hoor mezelf in gedachten weer roepen: ‘NIET BINNENKOMEN!’

Na de pauze bikkelen we gestaag verder. Van Overbeek en Bekendam blijven met engelengeduld aan mijn zijde. ‘Ik vind je heel dapper’, zegt Bekendam af en toe. Aan het eind van de dag neemt hij de maand-, week- en dagplanning met me door. Heel belangrijk is dat ik vaste tijden in ga plannen om op te schonen, dan kan het nooit meer zo uit de hand lopen. Ik ben uitgeteld, maar mijn bureau is schoon en alles zit in mapjes. Ik ben gebrainwashed, bekeerd en een ander mens. Dit ga ik volhouden, want nu ben ik pas heerser over mijn omgeving. Chaos is slechts een rookgordijn om mezelf achter te verbergen.

• The Get Organized Company, ook voor organisatie van huishoudens, 030-6881061, www.getorganized.nl