Hoe maak je zichtbaar hoe iemand zichzelf ziet?

Psycholoog Lara Maister van de universiteit van Bangor en haar collega’s van andere universiteiten lieten proefpersonen telkens twee foto’s van gezichten zien waarbij ze moesten kiezen welke meer op hun eigen gezicht leek. Na honderden keren te hebben gekozen tussen foto’s berekende de computer hun zogeheten mental selfie; een foto van hoe mensen zichzelf zien.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

En klopte die mental selfie met de realiteit?

De onderzoekers gebruikten een algoritme en onafhankelijke beoordelaars om de mentale zelfportretten te vergelijken met pasfoto’s van de deelnemers. Over het algemeen kwam ze vrij goed overeen, vooral bij mensen met veel zelfvertrouwen. De verschillen bleken te kunnen worden verklaard door hoe de proefpersonen hun eigen persoonlijkheid beoordeelden.

Dus ons karakter beïnvloedt hoe we eruit denken te zien?

In ieder geval zijn de opvattingen die we over onszelf hebben van grote invloed. Wie zichzelf bijvoorbeeld als extravert ziet, stelt zijn of haar eigen gezicht als zelfverzekerder en socialer voor dan het in werkelijkheid is. Kortom: karaktertrekken die we onszelf toedichten, vervormen het beeld dat we van ons uiterlijk hebben.

En hoe zit het met ons lichaamsbeeld?

De deelnemers hadden een minder realistisch mentaal beeld van hun lichaam dan van hun gezicht. Hun mentale lichaamsbeeld werd beïnvloed door hoe tevreden ze waren over hun uiterlijk. Niet geheel verrassend: mensen die ontevreden waren over hun looks hadden de neiging hun lichaam dikker voor te stellen dan het in werkelijkheid was.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat hebben we aan dit onderzoek?

De onderzoekers hopen dat de mentale selfie kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met bijvoorbeeld anorexia of body dismorphic disorder. Je kunt hiermee in de loop van de behandeling zien of iemands mentale zelfbeeld positiever en realistischer wordt.

The self in the mind’s eye. Revealing how we truly see ourselves through reverse correlation, Psychological Science, november 2021