Ga naast elkaar zitten. Uw positie ten opzichte van uw gesprekspartner beïnvloedt het gesprek. Voor een intiem onderhoud kunt u het beste naast elkaar zitten. Daarmee benadrukt u als vanzelf steun, gelijkwaardigheid en vertrouwen; bovendien is het niet nodig elkaar in de ogen te kijken bij gevoelige onderwerpen. Daarom praat het makkelijker in de auto of tijdens een wandeling. Probeer het ook eens wanneer u iets gedaan wilt krijgen.

Begin met e-mail of chat. Digitaal contact lijkt onpersoonlijk, maar legt wel de basis voor vertrouwen in het echte leven. ‘Gesprekspartners geven zichzelf meer bloot als ze elkaar niet zien,’ stelt Patti Valkenburg, hoogleraar communicatiewetenschappen aan de UvA. Zij en haar collega’s ondervroegen jongeren over het delen van intieme gevoelens en ervaringen met vrienden en vriendinnen. Via de chat of Twitter hadden de tieners daarmee niet alleen minder moeite, maar intiem chatten bevorderde ook hun vriendschap. Hoe meer ze online van zichzelf durfden te laten zien, hoe meer ze voelden dat ze ook in het echt bij de ander konden aankloppen voor advies en steun.

Humor? Ja, maar met mate. Samen lachen kan gesprekspartners bij elkaar brengen, maar soms werkt humor averechts. Als iemand zichzelf grappig vindt maar de ander is dat niet met hem eens, kan het leiden tot misverstanden. In een onderzoek aan de universiteit van North Carolina-Charlotte vonden proefpersonen zichzelf best lollig als ze een grapje maakten ten koste van anderen of zichzelf, maar hun gesprekspartners konden er niet om lachen.

‘Vat vragend samen wat de ander heeft gezegd,‘ adviseert Marijke Smulders, psychotherapeut en docent aan RINO Zuid, een opleiding voor psychotherapeuten. Misschien voelt dat advies wat geforceerd, maar het werkt echt. Psychotherapeuten in opleiding leren het nog steeds als een van de eerste technieken. Smulders: ‘Door in je eigen woorden en op een ­vragende manier te herhalen wat je gesprekspartner heeft gezegd, geef je hem of haar het gevoel dat je luistert en steun biedt. Bovendien toets je ermee of je het goed hebt begrepen.’