Tot voor kort dachten neurowetenschappers dat hersencellen, in tegenstelling tot de andere cellen in het lichaam, zich niet konden delen. De honderd miljard zenuwcellen die je hersenen vlak na de puberteit zouden tellen, zouden met het verstrijken van de jaren dus alleen maar in aantal afnemen – zonder enige vorm van vernieuwing.

Gamen maakt je socialer en behendiger: 5 spelers vertellen waarom

Gamen maakt je socialer en behendiger: 5 spelers vertellen waarom

Vergeet al die negatieve oordelen over gamen: je wordt er behendiger, vindingrijker, sneller en zelf...

Lees verder

Neurogenese

Gelukkig is deze deprimerende theorie inmiddels achterhaald. We weten nu dat er wel degelijk nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Dat proces heet neurogenese. En, nog meer goed nieuws: daar heb je zelf invloed op. Zo blijkt lichamelijke inspanning die neurogenese te stimuleren. Uit hersenscans onder 55-plussers valt op te maken dat wie zichzelf fit houdt met wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen, een groter hersenvolume heeft dan leeftijdsgenoten die hun dagen voornamelijk op de bank doorbrengen.

Mentale inspanning is gezond voor je hersenen

Bekend was al dat kruiswoordpuzzelende bejaarden in de regel minder snel dement worden. Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat de kans op de ziekte van Alzheimer kleiner is wanneer je je hersenen gedurende je hele leven veel stimuleert. Daarbij maakt het niet uit of je een geestelijk veeleisende baan hebt, of actief blijft met hobby’s als lezen, puzzelen, houtbewerken of schilderen.