Zien scheiden doet scheiden

Veel echtparen die een scheiding overwegen, blijven bij elkaar 'om de kinderen'. Of dit een verstandige keuze is, vertelt het onderzoek van de Duitse psycholoog Gert Hullen niet, maar het verkleint in ieder geval wel het risico dat hun kinderen later zelf ook weer gaan scheiden. Het huwelijk van kinderen van gescheiden ouders blijkt namelijk vaker te mislukken. Bovendien is dit risico hoger naarmate het kind jonger was ten tijde van de scheiding. Kinderen die onder de zeven waren toen hun ouders uit elkaar gingen, hebben twee keer zoveel kans op een scheiding in de eerste vijf jaar van hun huwelijk, dan kinderen die indertijd acht tot veertien jaar waren.

Gert Hullen geeft drie mogelijke verklaringen voor het grotere risico van de jongere kinderen. Ten eerste hebben deze kinderen korter het voorbeeld van een duurzame relatie gehad. Ten tweede zien deze kinderen scheiden als een vorm van conflicthantering. Voor hen is een scheiding ‘normaler’ en minder beangstigend. Ten slotte merkt Hullen op dat de ouders van deze kinderen jonger waren toen ze uit elkaar gingen. Volgens hem gaan deze jonge ouders vaak minder goed om met de scheiding dan oudere, en volgens hem dus wijzere, ouders. Dit zou weer invloed hebben op de manier waarop de kinderen later omgaan met hun eigen partner.

(Psychologie Heute, augustus 1998)

Pas wanneer een van de twee dreigt te vertrekken, begint het hele proces van voren af aan. ‘Het heilzame obstakel’ noemt Igor van Krogten dat. ‘Zodra de ene geliefde een stap terug doet,’ zegt hij, ‘bijvoorbeeld door zich geïnteresseerd te tonen in al die andere aantrekkelijke mensen die langs de deur voorbij trekken, wordt bij de andere het hele amalgaam aan gevoelens weer naar de oppervlakte gebracht. Daar komt nu nog iets bij. De gewoonte heeft de partners weliswaar bekend en saai voor elkaar gemaakt, maar ook belangrijker. De levens zijn inmiddels

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom heeft hij mij verlaten?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Het isolement van een tiener

Lees verder
Advies

Kan een puber beter bij zijn vader wonen?

Lees verder
Artikel

Slapen in twee bedjes

Lees verder
Interview

Jonathan Safran Foer: ‘Ik ben een verspiller’

Lees verder
Interview

Adviezen van kinderen aan ouders die scheiden

Lees verder
Advies

Zal ik bij mijn vader gaan wonen?

Lees verder