Wie in deze tijden werkloos raakt, moet alle zeilen bijzetten om een nieuwe baan te vinden. En daarbovenop, zo suggereert grootschalig onderzoek, moet hij of zij ook nog eens zijn best doen om een aangename persoonlijkheid te houden.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

De onderzoekers volgden ruim zesduizend Duitsers vier jaar lang. Ze stelden vast dat mensen die in die periode hun baan verloren, na verloop van tijd significant minder gunstig gingen scoren op drie karaktertrekken van de bekende Big Five.

Ze werden minder prettig in de omgang, minder consciëntieus en minder open voor nieuwe ervaringen. En dat is dubbel pech, want wie vriendelijk, zorgvuldig en leergierig is komt natuurlijk makkelijker aan een nieuwe baan.

Er blijken overigens duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo worden mannen in reactie op werkloosheid de eerste tijd juist prettiger in de omgang, terwijl werkloze vrouwen direct minder vriendelijk worden. Daar staat tegenover dat werkloze vrouwen hun zorgvuldigheid langer op peil houden, waar die bij mannen echt in een vrije val lijkt te raken.

Personality change following unemployment, Journal of Applied Psychology, juli 2015