Hè, deed ik dat?

‘Normaal doe ik dat nooit.’ ‘Ik weet niet wat me bezielde.’ ‘Sorry, ik was even mezelf niet.’ Kloppen deze excuses, en kunnen ook geestelijk stabiele mensen zomaar opeens iets krankzinnigs doen? Het antwoord is verontrustend: ja!

‘Het was een vlaag van verstandsverbijstering,’ zei de boekhouder van de Universiteit Twente. Ja, hij had inderdaad meer dan twee miljoen euro van de rekening van de universiteit overgemaakt naar een rekening in Peru, maar hij had daar ­dezelfde dag al spijt van. Hij had zelfs geprobeerd het bedrag terug te storten en toen dat niet lukte had hij alles opgebiecht aan zijn chef. De universiteit had weinig sympathie voor zijn tijdelijke verstandsverbijstering, ontsloeg hem en eiste 21.000 euro schadevergoeding voor misgelopen rente.

Online training

Stress de baas

  • Vind balans tussen veerkracht en draaglast
  • Stel prioriteiten en leer 'nee' zeggen
  • Functioneer optimaal met een gezonde dosis stress

bekijk de training
Nu maar
€57,50

Hoe kan het dat het verstand van psychisch gezonde mensen soms even op non-actief lijkt te staan? Dat ze dingen doen die ze normaal nooit zouden doen, vreemde beslissingen nemen waarop ze zelf ook met verbazing terugkijken?

Volgens Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, is het een mythe dat ons verstand controle heeft over ons gedrag. ‘Waarom we iets doen, is altijd een ingewikkelde optelsom van invloeden: onze genetische achtergrond, onze opleiding, wat we die dag hebben gegeten, wat we net in de krant hebben gelezen, enzovoorts. Allerlei prikkels en impulsen werken in op ons brein. Primitieve impulsen als honger, lust, agressie en hebzucht, maar ook sociale impulsen, normen en waarden die we bijvoorbeeld

Log in om verder te lezen.

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lang leve de werkstress

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Artikel

Relax! 24 oefeningen om te ontspannen

Lees verder
Interview

Nu is het genoeg

Lees verder
Kort

Vaste werkindeling soms fijner

Lees verder
Artikel

Mindfulness: zen of onzin?

Lees verder
Artikel

Een weekend voor jezelf

Lees verder
Artikel

Mannen en hun testosterongehalte

Lees verder