We zijn al snel geneigd te denken dat onze karaktertrekken vaststaan (‘zo ben ik nu eenmaal’). Maar daaraan sleutelen is makkelijker dan je denkt. Dat bevestigt recent onderzoek van onder meer Tilburg University: het loont zelfs om bewust bepaalde aspecten van je persoonlijkheid te veranderen.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

In het onderzoek leerden proefpersonen met een speciale app om emotioneel stabieler, consciëntieuzer of extraverter te worden – de drie karaktertrekken die het vaakst op het verlanglijstje stonden om te veranderen.

De app gaf bijvoorbeeld aanwijzingen voor gedragsveranderingen, en psychologische trucs om in hun dagelijks leven te implementeren (bijvoorbeeld met als-dan-plannen: als ik ’s ochtends geen vergadering heb, dan ga ik sporten – als manier om hun productiviteit en daarmee hun zorgvuldigheid te verhogen).

Dat werkte: proefpersonen scoorden na drie maanden hoger op de gewenste karaktertrek dan daarvoor – in tegenstelling tot een groep proefpersonen die die karaktertrek ook wilden veranderen maar daar niet aan hadden gewerkt.

Bovendien waren ze niet alleen tevredener met hun leven als geheel, maar ook met bepaalde levensgebieden waarop die karaktertrek invloed had. Zo waren mensen die gewerkt hadden aan hun zorgvuldigheid tevredener met hun werk en fysieke gezondheid; en mensen die minder neurotisch waren tevredener met hun psychische gezondheid. Dat was drie maanden later nog steeds zo – het lijkt er dus op dat die veranderingen duurzaam zijn.

Journal of Personality and Social Psychology, oktober 2023