We zien wel

Dat morgen de zon weer opkomt, dat is zo’n beetje het enige wat echt vaststaat. Heeft u daar moeite mee? U bent niet de enige. Over onze aangeboren afkeer van onzekerheid, en hoe daarmee om te gaan.

Onzekerheid hoort erbij

Als er weer eens onheilstijdingen komen over het dreigend faillissement van een bank, vraagt menigeen zich bezorgd af: zal ook ik in de toekomst mijn spaargeld moeten opofferen om mijn wankelende bank te redden? Op Cyprus ging dat een tijdje geleden toch ook zo? Waarom zou zoiets niet ook bij ons kunnen gebeuren – hier ging de Dirk Scheringa Bank toch ook zomaar van de ene op de andere dag failliet?

Onzekerheden, onzekerheden – en niet alleen op financieel gebied leven we in een onvoorspelbare wereld. Blijft onze partner wel bij ons? Houden we onze baan als er geen economische groei meer komt? Kunnen we nog wel zalm eten, daar zitten toch zoveel antibiotica in? Komkommers en taugé, zullen die opnieuw besmet raken met de dodelijke ehec-bacterie? En hoe zit het met de vogelgriep, gaat die nog massaal toeslaan? Zijn er nog ergens terroristen bezig een aanslag voor te bereiden? Slaat ons klimaat op hol? Is het gevaarlijk dat de kerncentrale van Fukushima nog steeds radioactiviteit lekt?

Evolutionaire erfenis

Het zijn allemaal vragen zonder duidelijk antwoord, en dat is iets waar wij mensen slecht mee kunnen omgaan. Talloze onderzoeken tonen aan dat de mens een onzekerheidsschuw wezen is.

De

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik durf mijn benen niet te laten zien

Ik ben vreselijk onzeker over mijn benen. In de zomer durf ik geen rokken of korte broeken aan, bang...

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: ‘Wat ik kan, kan toch iedereen’

Hoogopgeleid, capabel, succesvol en tóch bang dat iedereen op een dag ontdekt dat je eigenlijk niks...

Lees verder
Advies

Terug naar mijn ex?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mezelf serieus nemen?

Lees verder
Column

Behaagziek

Lees verder
Advies

Het gedrag van mijn collega’s maakt me onzeker

Lees verder
Advies

Ik ben onzeker en pieker te veel

Lees verder
Advies

Mijn onzekerheid maakt me wantrouwend

Lees verder