Wat niet weet…

Toen Joe Moore, een gemeenteraadslid in Chicago, onlangs zelf op straat getuige was van een moord had dat enorme invloed. Hij wist wel dat er jaarlijks meer dan tweeduizend mensen in zijn stad beschoten worden, maar hij verhevigde zijn strijd tegen vuurwapengeweld nadat hij het zelf had gezien. Dat maakte kennelijk meer indruk dan alle […]

Toen Joe Moore, een gemeenteraadslid in Chicago, onlangs zelf op straat getuige was van een moord had dat enorme invloed. Hij wist wel dat er jaarlijks meer dan tweeduizend mensen in zijn stad beschoten worden, maar hij verhevigde zijn strijd tegen vuurwapengeweld nadat hij het zelf had gezien. Dat maakte kennelijk meer indruk dan alle rapporten die hij had gelezen.

Empathie loopt via lichamelijke herkenning. Wanneer we alleen maar lezen over een verre aardbeving zijn we lang niet zo onder de indruk als wanneer we er beelden van zien. De empathie van dieren verloopt geheel via gezichtsuitdrukkingen, houdingen en geluiden, en hetzelfde geldt voor jonge kinderen. Volwassenen hebben meer voorstellingsvermogen, maar ook wij zijn het meest onder de indruk van gebeurtenissen die we óf met eigen ogen óf via filmbeelden hebben gezien.

Omgekeerd heffen we deze lichamelijke connectie soms bewust op om empathie te vermijden. Zo willen veel mensen niet weten onder welke omstandigheden landbouwdieren moeten leven. Behalve in vakbladen maken producenten dit soort informatie niet graag openbaar. En de plaatjes bij de vleesafdeling in de supermarkt tonen altijd blije dieren.

Dit soort struisvogelpolitiek treft ook proefdieren. Er zijn zelfs onderzoekers die nauwelijks weten hoe hun ratten of apen gehouden

Log in om verder te lezen.
auteur

Frans de Waal

Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag.

» profiel van Frans de Waal

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

frenologie vroeger en nu

Onze huidige kennis van de psychologie zou niet bestaan zonder het gedreven onderzoekswerk van vroeg...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Artikel

Een beetje monogaam

Lees verder
Kort

Net mensen

Lees verder
Artikel

Mannetjesparadijsvogel lokt vrouwtje

Lees verder
Artikel

Dierbaar

Lees verder
Recensie

Boekrecensie: het gevoelsleven van kraaien en katten

Lees verder
Artikel

We zijn wat we aten

Lees verder