Rondgedragen worden door mama: voor kleintjes is dat het fijnste wat er is, en ze worden er vrijwel allemaal rustig van. Niet alleen mensenbaby’s, ook het grut van andere zoogdieren. Ze stoppen met huilen of piepen, en krullen hun lijfje op tot draagbaar pakketje – zie de foto’s hieronder.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat zit er achter die fysieke reactie? vroegen Japanse onderzoekers zich af. Ze beplakten een aantal moeder-kindkoppels, zowel mensen als muizen, met meetapparatuur. Daarmee legden ze vast wat er gebeurde als de moeder haar huilende jong gewoon liet liggen, of het oppakte en ermee ging zitten, of het oppakte en ronddroeg. Die laatste houding bleek kleintjes het rustigst te maken. Hun hartslag daalde, hun hartslagvariabiliteit steeg – wat duidt op ontspanning – en hun lijfje ontspande in een voor de moeder handige houding.

Een mooi evolutionair mechanisme, menen de onderzoekers; het feit dat kinderen meteen ophouden met hun ijselijke gekrijs maakt dat moeders ze maar al te graag oppakken, en door die handige draaghouding kunnen ze sneller in veiligheid worden gebracht.

Infant calming responses during maternal carrying in humans and mice, Current Biology, 6 mei 2013