Spiegelbeest: Vrienden voor het leven

Als het om overleven gaat, geldt het recht van de sterkste en is het ieder voor zich. Vriendschap is een illusie. Dat is de keiharde natuur. Of niet? TEST Doe de test » Is het tijd voor een nieuwe baan? Een groep Marokkaanse berberapen ondervond het tegendeel aan den lijve. Toen de winter in het […]

Als het om overleven gaat, geldt het recht van de sterkste en is het ieder voor zich. Vriendschap is een illusie. Dat is de keiharde natuur. Of niet?

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Een groep Marokkaanse berberapen ondervond het tegendeel aan den lijve. Toen de winter in het Atlasgebergte een aantal jaar terug extreem streng was, konden de dieren maandenlang nauwelijks voedsel vinden onder de dikke laag sneeuw. Meer dan de helft van de apen stierf van de honger en de kou. Niet de sterkste en de machtigste overleefden deze hongerwinter, maar de dieren met de meeste vrienden. Ze vonden warmte bij elkaar en gunden elkaar wat te eten, als het er was.

Het belang van vriendschap voor de gezondheid is inmiddels vastgesteld bij tal van sociale diersoorten, zoals koeien, ezels, dolfijnen en mensen. Wie van zijn maatje wordt gescheiden, geïsoleerd moet leven of geen aansluiting vindt bij zijn soortgenoten, krijgt stress. En de stress die door je lichaam giert bepaalt mede je levenskwaliteit en levensduur.

Eenzaamheid is een ramp voor sociale dieren. Vriendschap beschermt tegen stress, omdat vrienden elkaar steunen, samen delen, samen problemen oplossen, elkaar verzorgen en elkaar troosten in moeilijke tijden. Ze bieden veiligheid en plezier. Een warm gevoel in koude dagen. 

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pas op voor RSI!

RSI is beroepsziekte nummer één. Een op de vijf werkenden heeft last van pijn aan de nek, schouder...

Lees verder
Interview

Gezondheidspsycholoog Denise de Ridder: ‘Gewoonten zijn niet saai maar slim’

Mensen met veel vaste routines lijken een saai leventje te leiden, maar in werkelijkheid zijn ze int...

Lees verder
Artikel

Bang voor je baas

Lees verder
Advies

Hoe kan ik het beste energie opdoen tijdens het werk?

Lees verder
Artikel

De dag door met kalme energie

Lees verder
Verhaal

Met deze tips vergroot jij je werkplezier – en dat van je collega’s

Lees verder
Verhaal

Meer geduld, minder stress

Lees verder
Video

5 tips tegen stress

Lees verder