Als het om overleven gaat, geldt het recht van de sterkste en is het ieder voor zich. Vriendschap is een illusie. Dat is de keiharde natuur. Of niet?

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Een groep Marokkaanse berberapen ondervond het tegendeel aan den lijve. Toen de winter in het Atlasgebergte een aantal jaar terug extreem streng was, konden de dieren maandenlang nauwelijks voedsel vinden onder de dikke laag sneeuw. Meer dan de helft van de apen stierf van de honger en de kou. Niet de sterkste en de machtigste overleefden deze hongerwinter, maar de dieren met de meeste vrienden. Ze vonden warmte bij elkaar en gunden elkaar wat te eten, als het er was.

Het belang van vriendschap voor de gezondheid is inmiddels vastgesteld bij tal van sociale diersoorten, zoals koeien, ezels, dolfijnen en mensen. Wie van zijn maatje wordt gescheiden, geïsoleerd moet leven of geen aansluiting vindt bij zijn soortgenoten, krijgt stress. En de stress die door je lichaam giert bepaalt mede je levenskwaliteit en levensduur.

Eenzaamheid is een ramp voor sociale dieren. Vriendschap beschermt tegen stress, omdat vrienden elkaar steunen, samen delen, samen problemen oplossen, elkaar verzorgen en elkaar troosten in moeilijke tijden. Ze bieden veiligheid en plezier. Een warm gevoel in koude dagen.