Dierbaar

Onze liefde voor huisdieren kent amper grenzen. We praten tegen Sammie en Minoes en ze slapen in ons bed. Een op de zeven baasjes zegt zelfs: ‘Mijn dier begrijpt me beter dan mijn partner.’

‘Hij is het liefste wat ik heb en ik mis hem heel erg’, stond er onder aan het A4’tje waarvan ik er tientallen door de buurt had verspreid. Nu ik het een paar jaar na zijn vermissing terugvond bij het opruimen, stond het wel erg pathetisch, vond ik. Maar toen voelde ik dat echt zo. Katertje Arie was mijn grootste vriend, mijn steun en toeverlaat, mijn papkindje. En nu was hij onvindbaar.

Ik was niet de enige die een dier in zijn hart had gesloten, merkte ik al snel. Buren wensten me zacht sterkte, een collega huilde met me mee en vrienden stuurden om de haverklap sms’jes: ‘Is er al nieuws?’ Dit was ver-schrik-ke-lijk, dat begreep iedereen die ooit van een hond of kat had gehouden.

Warmte en aandacht

Mensen hechten zich enorm aan hun huisdieren, zo blijkt uit het onderzoek dat Psychologie Magazine liet uitvoeren onder Nederlandse huisdierenbezitters. 83 procent van hen zegt een sterke emotionele band met zijn dier te hebben (7 of hoger op een schaal van 1 tot 10). Voor honden en katten is dit zelfs respectievelijk 90 procent en 94 procent. Zo’n 80 procent van de honden- en kattenvrienden zegt er dan ook kapot van te zullen zijn als hun

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Betrouwbaar bluffen

Hoe kun je het beste kijken als je bluft tijdens een potje poker?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Leren door te spelen, broers en zussen die elkaar de tent uitvechten en de noodzaak van een toegewij...

Lees verder
Artikel

Koester je chagrijn

Lees verder
Artikel

De beste sportschoolliedjes

Lees verder
Artikel

Juul durft meer met Tasha

Lees verder
Artikel

Hoe sporters denken over de kunst van het pieken

Lees verder
Kort

‘Doe mij maar een hond’

Lees verder
Column

Bij de wilde beesten af

Lees verder