Wat maakt ons menselijk?

Onderzoekers leveren steeds meer indrukwekkend bewijs voor de mentale vaardigheid van allerlei diersoorten. Toch blijft de kloof tussen dier en mens gapend groot. Wat maakt het mensenbrein zo uniek?

Waar de mens druk doende is met het organiseren van de eerste toeristische maanreizen leven de dieren die het nauwst aan ons verwant zijn een eenvoudig leventje in de bossen. Beetje knokken, beetje seksen, beetje blaadjes kauwen. Hoewel er de laatste jaren steeds meer bekend wordt over de mentale vaardigheden van dieren – olifanten hebben een vorm van zelfbewustzijn, chimpansees een geweldig kortetermijngeheugen, kraaien kunnen causaal redeneren op het niveau van een 8-jarig kind – lijkt de kloof tussen mens en dier nog steeds gigantisch. Wij zijn voor zover bekend de enige diersoort die verzekeringen verkoopt, naar school gaat, fonduet, boeken schrijft, computers en ruimteschepen bouwt. Wat maakt dat wij dit soort dingen kunnen en dieren niet? En hoe kan het dat wij ons dit soort dingen afvragen? Met andere woorden: wat maakt ons mens?

Onze inventiviteit is grenzeloos

Dieren zijn ook slim, dat wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Maar, zeggen apenonderzoekers Dorothy Cheney en Robert Seyfarth: ‘Dieren hebben laserstraal-intelligentie.’ Dat wil zeggen dat hun slimheid heel specifiek is voor de problemen die ze in hun leven tegenkomen. Prieelvogels zijn pientere architecten, maar elk mannetje bouwt ongeveer hetzelfde bouwwerk. De intelligentie van de mens is flexibel; wij zijn eindeloos nieuwsgierig en

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Kinderen die dieren martelen, hoe zit dat?

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Op bezoek bij broeder raaf

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Tweedehands emoties

Lees verder
Kort

Hondenblik

Lees verder
Artikel

Wat voelen dieren?

Lees verder
Artikel

Creatief en sexy

Lees verder
Artikel

De mysteries van de slaap

Lees verder