Wat je vingerlengte zegt over je persoonlijkheid

Bent u sportief, assertief en linkshandig? Grote kans dat uw ringvinger langer is dan uw wijsvinger. Goed in taal en gevoelig voor stress? Waarschijnlijk zijn uw wijs- en ringvinger ongeveer even lang. Uw vingerverhouding zegt veel over de hoeveelheid testosteron in uw lichaam, en dus ook over uw mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Neem een liniaal en meet hoe mannelijk of vrouwelijk u bent!

De kunst van het meten

Kijk naar de lijntjes onder aan uw wijs- en ringvinger. Uw wijsvinger heeft er waarschijnlijk één; uw ringvinger heeft een brede band van lijntjes. Neem telkens het lijntje dat het dichtst bij uw handpalm ligt en zet in het midden van dat lijntje met pen een stip. Strek uw vingers en meet met de liniaal vanaf de stip tot uw vingertop; probeer tot op de millimeter nauwkeurig te zijn. Doe dit zowel voor de linker- als de rechterhand. Deel bij elke hand de lengte van de wijsvinger door die van de ringvinger: dit is uw ‘2D:4D ratio’. Over het algemeen is de rechterhand de beste representatie van uw ratio.

Is uw ringvinger in verhouding langer (ratio < 1)?

Dan bent u gemiddeld…

o als vrouw vaker te vinden in technische banen, de IT-sector en ambachten (zoals schilder of loodgieter)

o als man vaker werkzaam in beroepen die fysiek zwaar zijn, zoals in de bouw

o ontspannen, niet snel emotioneel

o assertiever en agressiever

o vaker aanvallend in een oorlogs(bord)spel

o coöperatief en goed van vertrouwen

o als vrouw meer geneigd tot ‘mannelijk’ gedrag, bijvoorbeeld een dominante of zelfverzekerde houding

o als peuter

volgens ouders en leerkrachten snel afgeleid, rusteloos, hyperactief, minder in het bezit van sociale vaardigheden (vooral bij meisjes is het verband met een langere ringvinger sterk)

o vaak op zoek naar spanning en avontuur, ongeremd, snel verveeld

o beter in sprinten, slalomskiën en voetbal; sowieso met sport geneigd om vaker en intensiever te trainen

o muzikaler: in professionele orkesten is de gemiddelde ratio laag (en hoe lager de ratio, hoe beter de muzikanten spelen volgens hun collega’s)

o als vrouw sneller jaloers op een vrouwelijke rivaal die aantrekkelijker is

o vaker lesbisch dan vrouwen met een hoge ratio

o als kind iets beter in rekenen

o vaker linkshandig

o vruchtbaarder als man: een hogere concentratie spermacellen en meer nageslacht

o als vrouw vaker moeder van jongens dan van meisjes

o beter in mentale rotatie

o … en hebt u meer kans op autisme; daarnaast hebt u, als u vrouw bent en een lange ringvinger hebt, volgens een onderzoek minder kans op vroege borstkanker, maar erg sterk is dat verband niet.

Is uw wijsvinger in verhouding langer (ratio > 1) Dan bent u gemiddeld…

o als vrouw vaker werkzaam in een ‘vrouwelijk’ beroep, zoals in de zorg of administratie

o als jongetje eerder geneigd om over hoofdpijn te klagen, in nieuwe situaties vaker onrustig en aanhankelijk, wat angstiger en zorgelijker

o als vrouw meer geneigd tot typisch ‘vrouwelijk’ gedrag, bijvoorbeeld geneigd zich gezellig, tactvol, emotioneel en zachtaardig op te stellen

o vaker rechtshandig

o beter in woordspelletjes: hoe hoger de ratio, des te sneller proefpersonen woorden konden noemen die hoorden bij verschillende categorieën (zoals dieren, politici, topsporters)

o als man vaker homoseksueel dan mannen met een lage ratio

o als man sneller jaloers op een mannelijke rivaal die dominanter is

o als kind iets beter in taal

o … en hebt u meer kans op schizofrenie; daarnaast hebt u, als u man bent en een lange wijsvinger hebt, volgens een onderzoek meer kans op een hartaanval voor uw vijftigste jaar, maar erg sterk is dat verband niet.

Let op: het gaat om gemiddelden. Hebt u een lange ringvinger, dan wil dat niet automatisch zeggen dat u goed bent in sport en wiskunde. Maar de kans daarop is wel groter dan wanneer u een kleinere ringvinger hebt.

Ook de situatie waarin we ons bevinden is soms van belang, bleek onlangs uit Belgisch onderzoek. In een neutrale situatie deelden mensen met een lange ringvinger netjes een bedrag met medeproefpersonen, maar na het zien van een agressieve videoclip waren ze gemiddeld een stuk minder sociaal.

Waarom je ringvinger zoveel verraadt

De lengte van onze ringvinger kan een aanwijzing zijn voor onze mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Dat ontdekte de Britse onderzoeker John Manning, min of meer per toeval. In eerste instantie deed hij onderzoek naar symmetrie in ons lichaam: mensen met symmetrische trekken vinden we aantrekkelijker. Terwijl hij eindeloos bezig was met het opmeten van oren, vingers, ellebogen en voeten van proefpersonen, hoorde hij over nieuw onderzoek. Dezelfde genen die de ontwikkeling van onze geslachtskenmerken aansturen, zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze vingers, zo was gebleken. Onze vingers zouden dus iets kunnen zeggen over onze typisch mannelijke en vrouwelijke kenmerken, redeneerde Manning. Met hernieuwde aandacht keek hij naar de vingers van zijn proefpersonen, en ontdekte dat bij mannen de ringvinger in verhouding vaak langer is dan die van vrouwen.

De theorie die Manning in de loop van de jaren ontwikkelde is als volgt: in de baarmoeder ontwikkelen onze geslachtskenmerken en onze vingers zich ongeveer gelijktijdig. Vooral de ringvinger is gevoelig voor het mannelijke geslachtshormoon testosteron: hoe langer deze vinger is, des te meer we als foetus aan dit hormoon hebben blootgestaan.

Aangezien de grootte van onze ringvinger ook afhankelijk is van de grootte van ons hele lichaam, had Manning de maat van een ander lichaamsdeel nodig als vergelijkingsmateriaal. Hij koos daarvoor de wijsvinger, omdat die volgens hem juist relatief ongevoelig is voor testosteron. De wijsvinger heeft bijvoorbeeld minder beharing op het middelste vingerkootje, terwijl de ringvinger daar juist relatief veel beharing heeft. De ringvinger en wijsvinger kun je zien als een balans voor de vrouwelijkheid en mannelijkheid in ons lichaam, zegt Manning.

Uit steeds meer onderzoek blijkt inderdaad dat mensen met een lange ringvinger meer mannelijke eigenschappen hebben, en mensen met een korte ringvinger vrouwelijke eigenschappen, zowel lichamelijk als psychisch.

Wat zijn de gemiddelden?

• Gemiddeld hebben mannen een langere ringvinger dan vrouwen, maar er zijn ook veel ‘vrouwelijke mannen’, en ‘mannelijke vrouwen’.

• De gemiddelde ratio voor blanke mannen is 0,98. Een ratio van 0,92 is erg mannelijk en dus gebruikelijker onder mannen (maar komt ook bij vrouwen voor).

• De gemiddelde ratio voor blanke vrouwen is 1,00. Een ratio van 1,06 is behoorlijk vrouwelijk, en komt dus vooral voor onder vrouwen, hoewel ook mannen een dergelijke verhouding kunnen hebben.

• Waarschijnlijk zijn de verhoudingen van uw linker- en rechterhand ongeveer gelijk, maar verschillen tussen links en rechts komen ook voor. Mannen hebben bijvoorbeeld vaker een lagere ratio in de rechterhand dan in de linker.

Boekentip

Vingerboek

John Manning
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Hoe gezellig is je immuunsysteem?

Extraverte mensen hebben een sterker immuunsysteem.
Lees verder
Kort

Hoe gezellig is je immuunsysteem?

Extraverte mensen hebben een sterker immuunsysteem.
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Artikel

Psychiater Jim van Os: ‘Labels zijn niet meer van deze...

Het nieuwe programma Tygo in de Psychiatrie roept vraagtekens en discussie op over de huidige geeste...
Lees verder
Artikel

Psychiater Jim van Os: ‘Labels zijn niet meer van deze...

Het nieuwe programma Tygo in de Psychiatrie roept vraagtekens en discussie op over de huidige geeste...
Lees verder
Kort

Bescherming tegen foute vrienden

Bent u sportief, assertief en linkshandig? Grote kans dat uw ringvinger langer is dan uw wijsvinger....
Lees verder
Kort

Vroege geboorte beïnvloedt de persoonlijkheid

Te vroeg geboren worden kan invloed hebben op de persoonlijkheid. Britse psychiaters ­vergeleken ee...
Lees verder
Verhaal

De werkelijke invloed van je geboortepositie op je karakter

Het is een wijdverbreid idee dat je geboortepositie je persoonlijkheid beïnvloedt (‘Als oudste be...
Lees verder
Artikel

Introversie

In onze westerse samenleving zijn energieke, goedgebekte, flexibele en sociaal ingestelde mensen in ...
Lees verder
Verhaal

Wat Google verraadt over ons echte zelf

Eerlijker dan op Google zijn we nergens. Analyses van ons zoekgedrag leggen dan ook veel interessant...
Lees verder
Interview

Hanneke Groenteman: ‘Ik kan slecht maat houden in de liefd...

Ze kan genadeloos hard zijn. En toch hunkert het onderduikkind in haar naar erkenning, bevestiging, ...
Lees verder