‘Ik ben een zondagskind’

Jan Mulder (1945) is ex-profvoetballer, commentator, auteur en columnist. Momenteel is hij vooral bekend vanwege zijn columns in de Volkskrant en zijn tv-optredens bij Barend & Van Dorp. Hoe is Mulders persoonlijkheid opgebouwd

Emotionele (in)stabiliteit

‘Die vermeende nuchterheid van Groningers is flauwekul. Maar helemaal knettergek ben ik ook niet. Ik zie mezelf als een redelijk mens, geen zenuwpees of opvlieger. Alleen kan ik slecht tegen onrechtvaardigheid. Vooral als er politiek in het spel is, kan ik me erg opwinden.

Mijn rechtvaardigheidsgevoel komt voort uit mijn opvoeding. Bij ons thuis werd niet met de ellebogen gewerkt. Ik kom uit een kleinburgerlijk gezin, mijn vader verdiende de kost als schoenmaker en mijn moeder runde het huishouden. Ik ken haar nauwelijks zonder wit schort. Mijn moeder was niet iemand die me bestookte met vragen, of me voorlas voor het slapen. Mijn ouders hadden een onvoorwaardelijke liefde voor mij, alleen uitten ze dat niet. Het was er gewoon. Ik heb mijn vader ook nooit gekust of zo.

Er valt van mij niets te plukken qua emotie. Ik ben een zondagskind. Objectief gezien is de dood van mijn vader het grootste verdriet dat mij is overkomen. Maar voor mijn broer was het veel ingrijpender, die woonde nog thuis. Ik was voetballer bij Anderlecht, leefde met mijn vrouw in Brussel. In mijn leven veranderde niet zoveel. Ik ben een week thuis gebleven, daarna moest ik terug naar Brussel.

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden
auteur

Geert-Jan Bron

» profiel van Geert-Jan Bron

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kun je echt veranderen

Luchthartiger door het leven gaan, wat zou dat heerlijk zijn. Of vriendelijker, of extraverter, of z...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Artikel

Wat je vingerlengte zegt over je persoonlijkheid

Lees verder
Advies

Hoe leer ik mediteren?

Lees verder
Kort

Dit zijn lonende eigenschappen

Lees verder
Artikel

‘Ik ben bedachtzamer geworden’

Lees verder
Artikel

Zo vergroot je je veerkracht

Lees verder
Advies

Met mij gaat het altijd fantastisch

Lees verder