‘Ik ben een zondagskind’

Jan Mulder (1945) is ex-profvoetballer, commentator, auteur en columnist. Momenteel is hij vooral bekend vanwege zijn columns in de Volkskrant en zijn tv-optredens bij Barend & Van Dorp. Hoe is Mulders persoonlijkheid opgebouwd

Emotionele (in)stabiliteit

‘Die vermeende nuchterheid van Groningers is flauwekul. Maar helemaal knettergek ben ik ook niet. Ik zie mezelf als een redelijk mens, geen zenuwpees of opvlieger. Alleen kan ik slecht tegen onrechtvaardigheid. Vooral als er politiek in het spel is, kan ik me erg opwinden.

Mijn rechtvaardigheidsgevoel komt voort uit mijn opvoeding. Bij ons thuis werd niet met de ellebogen gewerkt. Ik kom uit een kleinburgerlijk gezin, mijn vader verdiende de kost als schoenmaker en mijn moeder runde het huishouden. Ik ken haar nauwelijks zonder wit schort. Mijn moeder was niet iemand die me bestookte met vragen, of me voorlas voor het slapen. Mijn ouders hadden een onvoorwaardelijke liefde voor mij, alleen uitten ze dat niet. Het was er gewoon. Ik heb mijn vader ook nooit gekust of zo.

Er valt van mij niets te plukken qua emotie. Ik ben een zondagskind. Objectief gezien is de dood van mijn vader het grootste verdriet dat mij is overkomen. Maar voor mijn broer was het veel ingrijpender, die woonde nog thuis. Ik was voetballer bij Anderlecht, leefde met mijn vrouw in Brussel. In mijn leven veranderde niet zoveel. Ik ben een week thuis gebleven, daarna moest ik terug naar Brussel.

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden
auteur

Geert-Jan Bron

» profiel van Geert-Jan Bron

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De kunst van het verliezen

Kunt u niet tegen uw verlies? Zelfs niet bij een simpel gezelschapsspelletje op de zondagmiddag? Hel...

Lees verder
Video

Wat als je kind transgender blijkt te zijn?

Wat als je kind transgender blijkt te zijn?

Bekijk video
Kort

Niet elke baas is bazig

Lees verder
Artikel

Wat zeggen uw grapjes over uw persoonlijkheid?

Lees verder
Artikel

Wat minder empathie mag best

Lees verder
Advies

Depersonalisatie

Lees verder
Artikel

Waarom veranderen zo moeilijk is

Lees verder
Interview

Eva van der Gucht: ‘Ik vind het steeds fijner dat ik buiten de norm val’

Lees verder