Waarom veranderen zo moeilijk is

Ieder jaar nemen we ons voor ons leven te beteren. Gezonder te leven, meer te genieten, te breken met vastgeroeste gewoontes. Toch houden de meeste voornemens niet lang stand. Waarom is het zo moeilijk om een nieuw begin te maken?

Nieuw begin

Telkens weer op de foute mannen vallen, voor de vijfde keer definitief stoppen met roken, altijd weer bot reageren als iemand je kritiek geeft: vastgeroeste patronen zijn moeilijk te doorbreken. Hoe kritisch we ook zijn op onze zwakke punten, het valt niet mee om ons leven te beteren. Waarom is het toch zo moeilijk om te veranderen?

De eerste rem op verandering is onze biologie. Een groot deel van onze psychologische eigenschappen heeft een erfelijke component. Hoe sterker een probleem genetisch bepaald is, hoe moeilijker het te veranderen zal zijn. Iemand met psychoses kan wel zeggen: ik wil niet meer hallucineren, maar daar heeft hij helaas niets over te zeggen. De biologie regeert in dit geval, net als bijvoorbeeld bij autisme. Ook gevoeligheid voor verslavingen blijkt voor een groot deel erfelijk te zijn. Maar het is niet altijd duidelijk in welke mate een eigenschap biologisch bepaald is. Depressie bijvoorbeeld heeft een erfelijke component, maar ook nare gebeurtenissen in het leven hebben er invloed op. De vraag of een psychisch probleem grotendeels biologisch bepaald is of niet, kan een rol spelen bij de keuze tussen medicijnen of therapie. Zit ernstige depressiviteit in de familie, dan kan het lastiger zijn

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Video

5 vragen over borderline

Wat zijn de kenmerken van borderline? Hoe ga je om met iemand die borderline heeft? In deze videoser...

Bekijk video
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

Wat minder empathie mag best

Lees verder
Artikel

‘Ik dacht dat hij een heel lastig kind was’

Lees verder
Artikel

Autisten hebben wél gevoel

Lees verder
Artikel

Heeft u een winterpersoonlijkheid?

Lees verder
Advies

Hoe word ik minder dominant?

Lees verder
Advies

Waarom nemen autisten alles letterlijk?

Lees verder