Pascal Mercier: ‘Dicht bij jezelf komen is het allerbelangrijkste’

Net zo lief had Pascal Mercier zijn boeken niet gepubliceerd: louter het schrijven was voor hem een bron van gelukzaligheid. Dat hij met Nachttrein naar Lissabon miljoenen in de ziel trof, doet de 67-jarige Zwitser weinig. ‘Succes gaat over wat anderen van je denken, het vervreemdt je van jezelf.’

Hij zegt het al aan het begin van het gesprek: ‘Ik heb een autistische veeg op mijn persoonlijkheid.’ Het is een uitspraak waarmee Pascal Mercier een aantal belangrijke dingen over zichzelf vertelt: niet alleen dat hij de neiging heeft afstand te houden tot de wereld, maar ook dat hij mooi dichterlijk kan formuleren en analyserend naar zichzelf kan kijken.

Wie een tijdje met de beroemde schrijver zit te praten, merkt dat hij inderdaad een tikje autistisch is. Hij spreekt met monotone stem en kijkt je amper aan – geen gemakkelijke opgave voor een gesprekspartner.

Toch zit hier ook de man die wereldwijd mensen in vervoering brengt met zijn virtuoze roman Nachttrein naar Lissabon, een meeslepende zoektocht naar de diepste ervaringen in een mensenleven. Pascal Mercier komt misschien stug over en vertelt weinig over zijn privéleven, onder de oppervlakte schuilt een gepassioneerd man die intimiteit als hoogste levensvorm ziet en met inzichten in de menselijke ziel komt die je meteen aan het denken zetten.

Mercier, van oorsprong hoogleraar filosofie, ging pas romans schrijven toen hij al halverwege de veertig was. ‘Dat had te maken met mijn opvoeding,’ zegt hij. ‘Mijn ouders hielden alleen van me als ik iets

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Labels opplakken

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Advies

Egoïstische relatie

Sinds een jaar heb ik een relatie met mijn baas. Hij is getrouwd en heeft kinderen. Hij is in zijn h...

Lees verder
Artikel

‘Ik ken het telefoonboek niet uit mijn hoofd, nee’

Lees verder
Artikel

Baby in therapie

Lees verder
Artikel

Overal stickertjes

Lees verder
Kort

Autisme? Zo kom je tot je recht op je werk

Lees verder
Artikel

Vroege diagnose van autisme

Lees verder
Artikel

Waarom je autisme wél op je cv moet zetten

Lees verder