Hij zegt het al aan het begin van het gesprek: ‘Ik heb een autistische veeg op mijn persoonlijkheid.’ Het is een uitspraak waarmee Pascal Mercier een aantal belangrijke dingen over zichzelf vertelt: niet alleen dat hij de neiging heeft afstand te houden tot de wereld, maar ook dat hij mooi dichterlijk kan formuleren en analyserend naar zichzelf kan kijken.

Wie een tijdje met de beroemde schrijver zit te praten, merkt dat hij inderdaad een tikje autistisch is. Hij spreekt met monotone stem en kijkt je amper aan – geen gemakkelijke opgave voor een gesprekspartner.

Toch zit hier ook de man die wereldwijd mensen in vervoering brengt met zijn virtuoze roman Nachttrein naar Lissabon, een meeslepende zoektocht naar de diepste ervaringen in een mensenleven. Pascal Mercier komt misschien stug over en vertelt weinig over zijn privéleven, onder de oppervlakte schuilt een gepassioneerd man die intimiteit als hoogste levensvorm ziet en met inzichten in de menselijke ziel komt die je meteen aan het denken zetten.

Mercier, van oorsprong hoogleraar filosofie, ging pas romans schrijven toen hij al halverwege de veertig was. ‘Dat had te maken met mijn opvoeding,’ zegt hij. ‘Mijn ouders hielden alleen van me als ik iets

Log in om verder te lezen.