Pascal Mercier: ‘Dicht bij jezelf komen is het allerbelangrijkste’

 • 1970 woorden
 • leestijd is
 • 10 minuten
Net zo lief had Pascal Mercier zijn boeken niet gepubliceerd: louter het schrijven was voor hem een bron van gelukzaligheid. Dat hij met Nachttrein naar Lissabon miljoenen in de ziel trof, doet de 67-jarige Zwitser weinig. ‘Succes gaat over wat anderen van je denken, het vervreemdt je van jezelf.’

Hij zegt het al aan het begin van het gesprek: ‘Ik heb een autistische veeg op mijn persoonlijkheid.’ Het is een uitspraak waarmee Pascal Mercier een aantal belangrijke dingen over zichzelf vertelt: niet alleen dat hij de neiging heeft afstand te houden tot de wereld, maar ook dat hij mooi dichterlijk kan formuleren en analyserend naar zichzelf kan kijken.

Wie een tijdje met de beroemde schrijver zit te praten, merkt dat hij inderdaad een tikje autistisch is. Hij spreekt met monotone stem en kijkt je amper aan – geen gemakkelijke opgave voor een gesprekspartner.

Toch zit hier ook de man die wereldwijd mensen in vervoering brengt met zijn virtuoze roman Nachttrein naar Lissabon, een meeslepende zoektocht naar de diepste ervaringen in een mensenleven. Pascal Mercier komt misschien stug over en vertelt weinig over zijn privéleven, onder de oppervlakte schuilt een gepassioneerd man die intimiteit als hoogste levensvorm ziet en met inzichten in de menselijke ziel komt die je meteen aan het denken zetten.

Mercier, van oorsprong hoogleraar filosofie, ging pas romans schrijven toen hij al halverwege de veertig was. ‘Dat had te maken met mijn opvoeding,’ zegt hij. ‘Mijn ouders hielden alleen van me als ik iets

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Is vroege autisme-diagnose wel gunstig?

Autisme bij kinderen moet zo jong mogelijk worden opgespoord, zodat ze snel kunnen profiteren van sp...

Lees verder
Interview

‘Een betrokken vader helpt een kind vooruit’

Een eerlijke rolverdeling thuis is goed voor de vader, moeder én kinderen. Toch vinden veel Nederla...

Lees verder
Artikel

Overal stickertjes

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik meer ­contact buitenshuis?

Lees verder
Artikel

Alzheimer, Asperger en andere psychopioniers

Lees verder
Advies

Na twee jaar de diagnose PDD-NOS

Lees verder
Advies

Mijn autistische puber wil niet praten

Lees verder
Artikel

Het geloof in de genen

Lees verder