Er zijn landen waar zoenen taboe is. Sommige Chinezen, bijvoorbeeld, zien een kus op de mond als kannibalisme. Toch beoefenen ook niet-zoeners praktijken die aan kussen doen denken. Ze blazen zachtjes in elkaars gezicht of wrijven met hun neuzen tegen elkaar. Maar ze zijn uitzonderingen: in 90 procent van de culturen kussen partners elkaar. Waarom eigenlijk? Waarom drukken de meeste mensen graag hun lippen op die van hun geliefde?

Hoe weet je of het échte liefde is?

Als de liefde niet aanvoelt zoals in romantische films en liedjes, is het dan wel échte liefde? In ...

Bekijk video

Om uit te proberen…

Het klinkt niet erg romantisch, maar volgens evolutionair psychologen is de kus een uitstekend middel om een potentiële geliefde te screenen. Wie na een avond stappen tongzoenend in het portiek eindigt met een leuke man of vrouw test daarmee dus onbewust of diegene een geschikte partner is. Dat betogen de Amerikaanse onderzoekers Susan Hughes, Marissa Harrison en Gordon Gallup in een onderzoeksartikel in het wetenschappelijke tijdschrift Evolutionary psychology.

Tijdens een kus wordt allerlei nuttige informatie uitgewisseld tussen twee mensen. De geur en smaak van iemands mond kan bijvoorbeeld een indicatie geven van hoe gezond degene is met wie je aan het zoenen bent. Zo wordt een slechte adem in verband gebracht met nierziekten en maag- en darmstoornissen.

Vrouwen hechten er meer waarde aan

Vooral vrouwen zouden zoenen belangrijk moeten vinden, voorspelden de onderzoekers, 

Log in om verder te lezen.