‘Veel mensen werken hun checklist af tijdens een eerste date. Vrouwen willen bijvoorbeeld die lange, galante, sportieve man. Maar wat zegt dat eigenlijk over hoe jullie het sámen gaan hebben?’, zegt singlecoach Meinou Lambeck. Komen de eigenschappen die je graag ziet in je partner eigenlijk wel overeen met wat je zoekt in een relatie? Volgens Lambeck niet, en dus is het zaak om anders naar dat ideaalplaatje te gaan kijken. ‘Verschuif je focus van “wat wil ik van hem of haar?” naar “wat wil ik van ons?”. Richt je op relatiewaarden in plaats van op partnerwaarden,’ adviseert ze. Want waar het uiteindelijk om gaat is dat jij en je potentiële partner hetzelfde van de liefde verwachten. Bijvoorbeeld dat jullie tijd vrijmaken voor elkaar, allebei graag reizen, een kinderwens hebben, of elkaar stimuleren en inspireren.

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

De singlecoach waarschuwt nog wel: ‘Zo’n focusverschuiving is een goede eerste stap. Maar ook dan is het zaak om je verwachtingen binnen de perken te houden. Houd het klein. Begin bij de eerste ontmoeting niet meteen over kinderen of over de eventuele reisafstand tussen jullie. Denk na date één alleen: was het leuk genoeg voor date twee? Dat is genoeg. Geef het de tijd om te groeien.’

Oefening: Je ideale partner ….

Maak hieronder een lijstje van alle dingen die jij graag zou zien in je partner. Bijvoorbeeld: hij/zij is langer dan ik, is sportief, heeft een goede baan, etc.
1 ….

2….

3….

4…

5…

Je ideale relatie …

Schrijf nu op welke dingen voor jou een relatie fijn en bevredigend maken. Bijvoorbeeld: dezelfde idealen hebben, elkaar veel ruimte geven, stabiliteit, afwisseling, etc.
1….

2….

3….

4…..

5…..

Vergelijk de lijstjes
Kijk naar je tweede rijtje. Dit zijn je relatiewaarden: zaken waardoor jij je gelukkig voelt. Vergelijk dit met de punten uit je eerste lijstje. Zijn die ook noodzakelijk voor je geluk? Misschien niet: want een goede en fijne relatie gaat niet over hoe de ander is, maar over wat er tussen jullie is.

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Bijvoorbeeld: hij of zij hoeft niet sportief te zijn om wél goed te kunnen luisteren. Of: je partner hoeft geen goede baan te hebben om liefdevol en respectvol met je om te gaan.

Ga op pad met je relatiewaarden
Onderzoek bij een volgende date eens of je op basis van je relatiewaarden naar een potentiële partner kunt kijken. Wat is er tussen óns? Door die bril is de man of vrouw die weliswaar woest aantrekkelijk is, maar waarmee je niet kunt lachen, misschien snel passé. En andersom kan degene die niet 100 procent aan je lijstje met partnerwaarden voldoet, maar wél veel heeft van je relatiewaardenlijstje, de moeite waard zijn van een tweede date.