Speeddaten is een bijzondere tak van sport: in vijf minuten kennismaken en dan door naar de volgende. In die korte tijd kun je iemand natuurlijk amper leren kennen. Dat geeft niet, want het brein heeft zijn oordeel dan al geveld. EEG-metingen laten namelijk zien dat hersenen in een fractie van een seconde weten hoe aantrekkelijk ze iemand vinden.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Onderzoekers in New York lieten proefpersonen foto’s beoordelen van mannen en vrouwen. De proefpersonen moesten op een van twee knoppen drukken: was de persoon op de foto aantrekkelijk of niet? Ze hadden een badmuts vol elektroden op hun hoofd, waarmee de onderzoekers konden zien wat er in hun hersenen gebeurde.

Na 0,2 seconde was telkens al in de hersenen te lezen op welke knop er gedrukt ging worden. De hersenen hadden hun keuze dan al gemaakt. Dat is frappant, want de proefpersoon was zich dan nog niet eens bewust van de foto. Kortom, nog voordat je gesprekspartner zichzelf bewust van je wordt, heeft zijn of haar brein het oordeel al klaar.

Bij de vliegensvlugge scan die de hersenen uitvoeren, letten ze op de trekken van gezicht en lichaam. Sommige kenmerken krijgen de voorkeur van alle hersenen, zoals een bepaalde verhouding van heup en

Log in om verder te lezen.