Maar dat blijkt niet te kloppen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Arizona. Bijna duizend proefpersonen vulden in de loop van vijf jaar een reeks vragenlijsten in. Gemeten werd hoe materialistisch ze waren, hoe ze met geld omgingen, of ze duurzaam winkelden of bewust minder spullen kochten, en hoe het ervoor stond met hun welzijn en tevredenheid.

9 tips voor het opruimen van je huis

9 tips voor het opruimen van je huis

Zo maak je een dichtgegroeid huis een stuk leger.

Lees verder

Spullen kopen maakt niet gelukkig, ook al zijn het duurzame spullen, wees het onderzoek uit. Mensen die bewust minder spullen kochten, voelden zich wél aanzienlijk beter. Waarom is niet zeker. ‘Spullen zijn fijn, maar ook een last,’ zegt onderzoeker Sabrina Helm. ‘Je moet ze verzorgen, opruimen en schoonmaken. Als mensen zichzelf bevrijden van die last en het eigenaarschap, voelen ze zich beter en vrijer.’ Maar, nuanceert Helm: ‘Mogelijk voelen gelukkige mensen gewoon minder de neiging om te consumeren.’

Materialist values, financial and pro-environmental behaviors, and well-being, Young Consumers, nog te verschijnen

Tip: Niet kopen, maar sparen. Ook graag minder spullen te kopen? Zet het geld dat je wilt uitgeven – telkens als je koopdrang voelt opkomen – een maand opzij. Los er vervolgens je schulden mee af of ga iets leuks doen met geliefden. Volgens Helm geeft dat een beter gevoel.