Waarom onze seksualiteit zich niet in hokjes laat stoppen

  • 272 woorden
  • leestijd is 2 minuten
Seksuele geaardheid is er in drie verschillende smaken, denken de meeste mensen. De overgrote meerderheid is heteroseksueel, de rest is homo- of biseksueel.

Niets van waar, zegt de Amerikaanse onderzoeker en hoogleraar Robert Epstein. Hij publiceerde een grootschalig onderzoek waarin hij bijna achttienduizend mensen uit 48 landen ondervroeg over wat ze tussen de lakens uitspookten, en over wie hun seksuele dromen en fantasieën gingen. Droomden ze weleens over seks met een man? En over seks met een vrouw? Raakten ze opgewonden als ze een man en vrouw zagen vrijen? En als het om twee mannen ging?

Artikel

Wat zit er achter homohaat?

In de krant verschijnen geregeld berichten over geweld tegen homoseksuelen. ­Daders zijn – net al...

Lees verder

Epsteins conclusies waren opmerkelijk: meer dan 90 procent van de mensen noemt zichzelf doorgaans heteroseksueel, terwijl in zijn onderzoek slechts 6 (!) procent ook daadwerkelijk ‘exclusief hetero sek sueel’ was. Wat inhield dat ze alleen fantaseerden over, vrijden met, en opgewonden raakten van iemand van het andere geslacht. Slechts 1 procent was ‘exclusief homoseksueel’, de overige 93 procent zat ertussenin. Ze voelden zich tot op bepaalde hoogte aangetrokken tot mannen én vrouwen, of hadden met allebei weleens ‘een seksuele ontmoeting’ gehad, zoals Epstein het omfloerst verwoordde in zijn vragenlijst. De onderzoeker ontdekte ook een verband met opleiding en leeftijd: hoe ouder ze waren en hoe hoger opgeleid, hoe vaker mensen warmliepen voor allebei de seksen.

Zijn conclusie: onze seksualiteit laat zich niet in hokjes proppen. Homo- en heteroseksualiteit zijn twee uitersten op een glijdende schaal. Onze seksuele oriëntatie is daarom beter te vergelijken met onze lichaamslengte dan met oogkleur, zegt Epstein; qua lengte zijn er talrijke mogelijkheden, zoals 156,3 centimeter of 184,2, maar oogkleur delen we meestal in in de categorieën groen, bruin, grijs of blauw. Die veelheid aan seksuele voorkeuren was iets wat de pionierende seksonderzoeker Alfred Kinsey al meer dan zestig jaar geleden constateerde, maar zijn onderzoek werd met veel scepsis ontvangen.

  • 31% van de heteromannen heeft weleens gefantaseerd over seks met een man
  • 52% van de heterovrouwen heeft weleens gefantaseerd over seks met een vrouw

*Onderzoek van Psychologie Magazine onder 1207 lezers (914 vrouwen en 293 mannen)

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Papa-potentieel?

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Training

Van single
naar samen

Single? Met deze online training vergroot je de kans op een succesvolle relatie.

Lees verder
Artikel

Veilig vrijen begint in de spiegel

Lees verder
Artikel

Sekstips van therapeut David Schnarch 6

Lees verder
Interview

‘Ik voel me een puber die zich eindelijk durft te laten zien’

Lees verder
Artikel

Echte liefde, saaie seks?

Lees verder
Advies

Doodsbang om lesbisch te worden

Lees verder
Artikel

Seks op de divan

Lees verder