Echte liefde, saaie seks?

Hoe meer je samen deelt, hoe veiliger de relatie en hoe saaier de seks, stelt seksuologe Esther Perel. Er is een oplossing – maar die vereist moed.

Verliefdheid en passie zijn doorgaans geen lang leven beschoren. Binnen twee jaar na de eerste kus slinkt het vuur van de hartstocht doorgaans tot niveau waakvlam. Het opgewonden gevoel maakt plaats voor wederzijds respect, kameraadschap, liefde en geborgenheid. Hoe mooi die gevoelens ook zijn, vaak lijdt het seksleven daaronder. Het vrijen wordt een sleur of gebeurt simpelweg weinig meer. Dat is wat de Belgische psychotherapeute Esther Perel ‘een ontwikkeling van avontuur tot gevangenschap’ noemt. In haar boek Erotische intelligentie, dat eind vorig jaar verscheen, beschrijft ze hoe mensen gevangen raken in een relatie die heel geborgen en liefdevol is, maar weinig seksuele bevrediging meer geeft.

Niet praten, vrijen!

Vaak wordt gedacht dat een ingedut seksleven wordt veroorzaakt door een gebrek aan emo­tionele intimiteit. Er wordt te weinig met elkaar gepraat of partners leven langs elkaar heen. Bij veel mensen verhoogt een gevoel van onderlinge verbondenheid inderdaad de erotische prikkel. Doordat partners zich veilig en geborgen voelen, durven ze zich op seksueel gebied te laten gaan.

Maar het omgekeerde kan ook, aldus Perel. In haar drukke praktijk in New York ziet Perel geregeld stellen die veel van elkaar houden en verder een goede relatie hebben. Ze knuffelen veel, zijn attent

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

‘We beginnen heel saai met vrijen’

Mijn vriend en ik zijn vijf jaar samen. Wij beginnen de seks heel vreemd: we vragen vaak aan elkaar ...

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Interview

Sophie Hilbrand: ‘Een derde burn-out kan ik misschien niet voorkomen’

Lees verder
Artikel

Bloempje, bijtje, mensje

Lees verder
Artikel

Sekstips van therapeut David Schnarch 4

Lees verder
Artikel

Erectieproblemen nog taboe

Lees verder
Artikel

Sensualiteit

Lees verder
Artikel

Ellen Laan: ‘Seks wordt zwaar overschat’

Lees verder