Verliefdheid en passie zijn doorgaans geen lang leven beschoren. Binnen twee jaar na de eerste kus slinkt het vuur van de hartstocht doorgaans tot niveau waakvlam. Het opgewonden gevoel maakt plaats voor wederzijds respect, kameraadschap, liefde en geborgenheid. Hoe mooi die gevoelens ook zijn, vaak leidt het tot een saai seksleven.

Het vrijen wordt een sleur of gebeurt simpelweg weinig meer. Dat is wat de Belgische psychotherapeute Esther Perel ‘een ontwikkeling van avontuur tot gevangenschap’ noemt. In haar boek Erotische intelligentie, dat eind vorig jaar verscheen, beschrijft ze hoe mensen gevangen raken in een relatie die heel geborgen en liefdevol is, maar gepaard gaat met een saai seksleven.

Saaie seks

Vaak wordt gedacht dat een saai seksleven wordt veroorzaakt door een gebrek aan emo­tionele intimiteit. Er wordt te weinig met elkaar gepraat of partners leven langs elkaar heen. Bij veel mensen verhoogt een gevoel van onderlinge verbondenheid inderdaad de erotische prikkel. Doordat partners zich veilig en geborgen voelen, durven ze zich op seksueel gebied te laten gaan.

Maar het omgekeerde kan ook, aldus Perel. In haar drukke praktijk in New York ziet Perel geregeld stellen die veel van elkaar houden en verder een goede relatie hebben. Ze knuffelen veel, zijn attent voor elkaar en bespreken bijna alles met elkaar. Ze hebben alleen geen zin meer in seks.

Log in om verder te lezen.