Waar zijn de vrouwen?

  • 1097 woorden
  • leestijd is 6 minuten
Het nieuwe tv-seizoen komt eraan, en wat gaan we zien: pratende mannen. In talkshows is het vrouwelijk aandeel al jaren onevenredig laag. Ligt dat aan de tv-makers of aan de vrouwen?

Het aantal vrouwen in programma’s op NPO 1, 2 en 3 is de afgelopen vijf jaar gedaald – en dat terwijl de publieke omroep zich in 2010 openlijk verplichtte om juist méér vrouwen voor de camera’s te halen. Vooral bij de vier grote dagelijkse talkshows delven vrouwelijke experts het onderspit, bleek begin juli uit een inventarisatie voor NRC Handelsblad: vorig seizoen waren er (vaste tafeldames en -heren niet meegerekend) tegenover 850 mannelijke hoofdgasten slechts 500 vrouwelijke.

Het lijkt erop dat vrouwen meer moeite hebben om hun kwaliteiten onder de aandacht te brengen. Wat is daarvan de oorzaak?

Dominant gedrag

Een paar jaar terug zocht ik als televisieredacteur gasten voor studiogesprekken. Ik was erop gebrand het aantal vrouwen in beeld flink omhoog te krijgen. Al snel ontdekte ik dat vrouwelijke experts wel te vinden waren, maar dat ze vaak niet wilden. Ook al had een hoogleraar een duimendik proefschrift geschreven over het klonen van varkensorganen voor donortransplantatie – erover praten op televisie, daar ‘voelde ze zich niet prettig bij’.

Toegegeven, de huidige talkshowcultuur is nogal macho en snel. Verwacht wordt dat gasten in een paar minuten en in scherpe teksten hun verhaal doen, het liefst zonder hapering. Dat

Log in om verder te lezen.
auteur

Eveline Rethmeier

» profiel van Eveline Rethmeier

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Susan Pinker: ‘Vrouwen hoeven gewoon niet zo nodig’

Susan Pinker zag in haar praktijk als ontwikkelingspsycholoog jarenlang meer jongetjes dan meisjes m...

Lees verder
Verhaal

Waarom we massaal naar Heel Holland Bakt kijken

Ruim 3,3 miljoen kijkers zagen vorige week hoe vijf kandidaten een sneeuwtaart probeerden te maken,...

Lees verder
Artikel

De psychologie achter extreme sporten

Lees verder
Interview

Karin Slaughter: Vrouwen zijn sadistischer en geniepiger’

Lees verder
Kort

De zin van zin

Lees verder
Artikel

Tv: hoe minder, hoe beter

Lees verder
Artikel

Maakt sms’en dom?

Lees verder
Kort

Liever (n)iets nieuws

Lees verder