Brein

Heeft u het fotokwartet op pagina 10 gezien? Nee, nu niet terugbladeren. Bedenk even welk beeld u het eerst te binnen schiet.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Volgens de Canadese hersenonderzoeker Marc Lavoie hangt uw antwoord samen met de vraag of u een man of een vrouw bent. Lavoie liet een groep mannen en vrouwen kijken naar vier verschillende soorten foto’s, lijkend op het beeld dat u net heeft gezien:

1. onplezierig en veel emotie oproepend beeld (bijvoorbeeld van een slang);

2. onplezierig maar weinig emotie oproepend beeld (een auto in de modder);

3. plezierig maar weinig emotie oproepend beeld (boterbloemen in de wei);

4. plezierig en veel emotie oproepend beeld (een windsurfer).

Daarna testte Lavoie hun geheugen. Mannen wisten vaker correct dat ze nare foto’s uit de slangencategorie hadden gezien; vrouwen herinnerden zich de beelden beter die intense maar prettige emoties opriepen – zoals dat van de windsurfer. De betere herinneringen gingen gepaard met verhoogde activiteit in de frontale en pariëtale cortex – gebieden die een grote rol spelen bij het cognitief en emotioneel opslaan en terughalen van gebeurtenissen. Het verschil tussen man en vrouw kan Lavoie niet verklaren.

Sex differences in memory of emotional images, International Journal of Psychophysiology, nog te verschijnen