Werk

Na een aanvaring met een collega en een stomvervelende opdracht van uw baas, ergert u zich buitensporig aan uw man. U bent kattig en bekritiseert de arme ziel voortdurend. Herkenbaar? Wees gerust, het betekent niet dat uw relatie op instorten staat. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mannen en vrouwen anders op elkaar reageren na een vervelende werkdag. Vrouwen gedragen zich dan bozer en kritischer jegens hun partner en mannen zijn juist extra lief tegen hun vrouw, maar trekken zich wel meer terug. Deze effecten blijken sterker te zijn bij stellen die tevreden zijn met hun relatie.

Na een drukke, maar prettige werkdag gedragen mannen zich bij thuiskomst niet anders dan normaal. Maar na zo’n dag hebben vrouwen juist weer de neiging zich terug te trekken. Ook dat doen ze vooral als ze een goede relatie hebben.

Volgens de onderzoekers kunnen vrouwen met een evenwichtige relatie het zich veroorloven zich terug te trekken na een drukke dag en te snauwen na een vervelende dag. Hoewel vrouwen over het algemeen meer verantwoordelijkheid dragen voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen, neemt in een goede relatie de man de huishoudelijke taken over als zijn vrouw uitgeput thuiskomt.

Journal of

Family Psychology, maart 2004