De vraag

Hoe doorbreek ik het boze zwijgen van mijn partner?

Hoe kan ik de stilte doorbreken van mijn partner die mij dagenlang negeert na een woede-uitbarsting?

Het advies

Bart Landstra

Geweldloze communicatie

Blijkbaar wil je partner je iets zeggen met die stilte, misschien heeft de boosheid (wat een uiting is van pijn) niet het verwachte resultaat van ‘begrepen worden’ opgeleverd. Dus vaak is dan de andere manier een dodelijke stilte laten vallen.

Wanneer jij een hand over je eigen hart haalt kun je wellicht raden welk verlangen de ander heeft. Maar wanneer jij zelf teveel pijn ervaart kun je niet volledig en onbevooroordeeld met je aandacht bij de ander te zijn. Mijn advies is dan om eerst na te gaan waar jouw pijn zit, en de pijn loskoppelen van de ander, de ‘storylijn’ loslaten en kijken wat er dan met je pijn gebeurt. Als je dat gedaan hebt is er iets getransformeerd, wat voelbaar is voor je partner. Vervolgens kun je het gesprek, de dialoog aangaan. Je kunt het gesprek op twee manieren beginnen.

Eerlijk uiten, is benoemen wat er in jou leeft. Je vertelt wat die stilte met jou doet, je verwoordt je gevoelens en verlangens, waarna je afsluit met een verzoek. Bijvoorbeeld:’Ik merk dat ik onzeker word van deze stilte. Het zou me helpen als je iets zegt, al is het maar een woord, wil je dat?’ of ‘Ik merk dat ik me door de stilte eenzaam en onzeker voel, omdat ik graag contact wil en het vertrouwen dat we alles kunnen bespreken, hoe lastig ook. Hoe is dat voor jou om dit te horen?

Empathisch luisteren, is je verplaatsen in de wereld van je partner en oprecht geïnteresseerd zijn in de gevoelens, verlangens en behoeften van de ander. Vraag bijvoorbeeld: ‘Ik wil heel graag weten wat er in je leeft, maar ik kan me voorstellen dat je bang bent dat ik je niet echt begrijp, en dat je daarom maar liever niets zegt, klopt dat?’ of ‘Wil je me middels jouw zwijgen zeggen dat je ergens van baalt ?’

Je kunt bovenstaande zinnen op jouw manier verwoorden, het belangrijkste is dat je de stilte kunt verduren nadat je de vraag hebt gesteld en ook oprecht de intentie hebt om de ander te willen horen. Succes Deborah!

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn relatie met een getrouwde man maakt me kapot (1)

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Samen doen doet meer dan praten

Lees verder
Advies

Is hij de ware voor mij?

Lees verder
Artikel

Waar blijft de ware?

Lees verder
Artikel

Balanceren tussen werk en gezin

Lees verder
Kort

50 jaar bellen met Korrelatie

Lees verder
Advies

Advies: Ik ben voor mijn vriend verhuisd naar een land waar ik de taal niet spreek.

Lees verder