Vrouw ziek? Wegwezen!

relaties Als je trouwt, beloof je er voor elkaar te zijn in voor- en tegenspoed en in ziekte en gezondheid. Dat niet beide seksen het zo nauw nemen met die belofte, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers volgden ruim vijfhonderd mensen met kanker en multiple sclerose. Het scheidingspercentage onder deze patiënten leek in eerste […]

relaties

Als je trouwt, beloof je er voor elkaar te zijn in voor- en tegenspoed en in ziekte en gezondheid. Dat niet beide seksen het zo nauw nemen met die belofte, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers volgden ruim vijfhonderd mensen met kanker en multiple sclerose. Het scheidingspercentage onder deze patiënten leek in eerste instantie net zo hoog als gemiddeld. Maar dat beeld veranderde drastisch als werd gekeken naar de sekse van de patiënt. Was dat een vrouw, dan werd er namelijk zes keer zo vaak gescheiden als wanneer de patiënt een man was.

Mannen verlaten hun zieke partner dus veel vaker dan omgekeerd. Hoe dat kan? De onderzoekers speculeren dat mannen zich minder snel kunnen aanpassen aan de rol van verzorgende. Ook denken ze dat vrouwen er beter in zijn om het huishouden en gezin te blijven runnen.

Een scheiding is kwalijk, want die heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en zorg. Gescheiden patiënten gebruiken bijvoorbeeld meer medicijnen en liggen vaker in het ziekenhuis dan degenen die nog samen zijn met hun partner.

Cancer, november 2009

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stressbestendiger met tai chi

Lees verder
Verhaal

Van je moeder moet je het hebben

Geen vrouw is zo belangrijk in je leven als je moeder. Want door de band met haar, kun jij je eigen ...

Lees verder
Artikel

Leven op de klok

Lees verder
Artikel

‘Ik weet wat ik wil zeggen, maar het komt er gewoon niet uit’

Lees verder
Artikel

Gevoel vs Verstand – waarom patronen lastig te doorbreken zijn

Lees verder
Artikel

RSI: doorbreek die vicieuze cirkel

Lees verder
Kort

Porno maakt mannen onzeker

Lees verder
Artikel

Snoep verbieden maakt dik

Lees verder