Vrouw ziek? Wegwezen!

relaties Als je trouwt, beloof je er voor elkaar te zijn in voor- en tegenspoed en in ziekte en gezondheid. Dat niet beide seksen het zo nauw nemen met die belofte, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers volgden ruim vijfhonderd mensen met kanker en multiple sclerose. Het scheidingspercentage onder deze patiënten leek in eerste […]

relaties

Als je trouwt, beloof je er voor elkaar te zijn in voor- en tegenspoed en in ziekte en gezondheid. Dat niet beide seksen het zo nauw nemen met die belofte, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers volgden ruim vijfhonderd mensen met kanker en multiple sclerose. Het scheidingspercentage onder deze patiënten leek in eerste instantie net zo hoog als gemiddeld. Maar dat beeld veranderde drastisch als werd gekeken naar de sekse van de patiënt. Was dat een vrouw, dan werd er namelijk zes keer zo vaak gescheiden als wanneer de patiënt een man was.

Mannen verlaten hun zieke partner dus veel vaker dan omgekeerd. Hoe dat kan? De onderzoekers speculeren dat mannen zich minder snel kunnen aanpassen aan de rol van verzorgende. Ook denken ze dat vrouwen er beter in zijn om het huishouden en gezin te blijven runnen.

Een scheiding is kwalijk, want die heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en zorg. Gescheiden patiënten gebruiken bijvoorbeeld meer medicijnen en liggen vaker in het ziekenhuis dan degenen die nog samen zijn met hun partner.

Cancer, november 2009

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Moe? Kom van de bank af!

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend negeert zijn moeder’

De ouders van mijn vriend zijn met een vechtscheiding uit elkaar gegaan. Hoe kan ik hem ervan overtu...

Lees verder
Artikel

Puberbrein extra rookgevoelig

Lees verder
Artikel

Wandelhond

Lees verder
Artikel

Handhygiëne beschermt uw patiënten tegen ziektes

Lees verder
Artikel

Ha, ik heb een lichaam

Lees verder
Kort

Kerstkilo telt zwaarder

Lees verder
Artikel

Vechtlust of tactisch voordeel?

Lees verder