Vlinders in het brein

Hoe ontstaat liefde in onze hersenen? Zijn we slaaf van onze hormonen en neurotransmitters als we maar blijven verlangen naar die ene die ons niet ziet staan? Nee, we zijn het zélf die de verliefdheid voeden door steeds contact te zoeken. De enige remedie: uit de buurt blijven!

ls de liefde in het spel is, komen onze hormonen en neurotransmitters flink in beweging. Wetenschappers hebben liefdesstofjes ontdekt die bijdragen aan het gevoel van binding dat zo belangrijk is bij de ware liefde. Uit onderzoek bij muizen blijkt bijvoorbeeld dat een hogere concentratie van het hormoon vasopressine in hun hersenen bijdraagt aan partnerbinding.

Een ander hormoon, oxytocine, ofwel ‘het knuffelhormoon’, blijkt ook gevoelens van liefde te stimuleren. Het komt onder andere vrij in de hersenen van zwangere vrouwen op het moment dat ze hun kind gaan baren, en roept gevoelens van binding en bescherming op. Ditzelfde oxytocine speelt een rol bij seksualiteit: oxytocinespiegels verhogen drastisch tijdens een orgasme. Algemeen wordt aangenomen dat oxytocine ‘het hormoon van de langdurige relatie’ is: zodra we samen zijn met onze partner, komt het hormoon vrij in onze hersenen en bewerkstelligt daarmee gevoelens van rust, kalmte en veiligheid. Met als gevolg dat we ons hechten aan onze partner.

Maar met alleen lekker knuffelen zijn we er nog niet. Er is nog een stof die bijdraagt aan de partnerbinding: de neurotransmitter endorfine, waarvan verschillende typen bestaan die ons het harmonieuze gevoel bezorgen dat alles oké is in de buurt van die ene. Alleen bij haar

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vijftigplus en opnieuw verliefd

Zo roekeloos als op je twintigste ben je niet meer, maar ook op middelbare leeftijd kan het vrijgeze...

Lees verder
Artikel

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

Je zet alles op alles om samen met je dochter op tijd te zijn voor haar tennisles. Waarom is ze nou ...

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie

Lees verder
Artikel

Lessen in de liefde (2)

Lees verder
Artikel

Zo vind je liefde op internet

Lees verder
Artikel

Wat vind je belangrijk in de liefde?

Lees verder
Advies

Zal ik met hem trouwen of niet?

Lees verder
Artikel

beminnen en bemind wordentest: Wat is de kleur van uw liefde?

Lees verder