Vergeefs verlangen

Een lach, een hand die iets te lang op een schouder blijft rusten: verliefden putten overal hoop uit. De liefde was wederzijds, maar hij was te bang om het te erkennen, zeggen ze vaak. De afwijzer heeft echter een andere versie.

De mooiste liefde is toch de onvervulde’, zei actrice Nicole Kidman toen ze scheidde van Tom Cruise. Want de onbeantwoorde liefde strandt niet op de dagelijkse werkelijkheid van huishoudelijke strubbelingen en misverstanden. Bij onbeantwoorde liefdes zijn alle mogelijkheden nog open. Alles wat je van liefde verwacht, zou in vervulling kunnen gaan, als de ander er maar voor open zou staan. Jullie zouden nachtenlang praten in je favoriete restaurant met kaarslicht en veel wijn, ze zou je in haar armen nemen en elke avond je nek masseren, hij zou vertederd naar je kijken als je sliep, jullie zouden stikkend van het lachen over het strand hollen, hij zou elke dag zeggen hoe mooi je bent.

Door te fantaseren over de oneindige hoeveelheid mogelijkheden, kan een onbeantwoorde liefde lang duren. Soms wel zes tot twaalf jaar, zegt psychotherapeute Sybille Labrijn, auteur van Nu alleen de liefde nog. ‘In onze samenleving wordt de onbereikbare liefde stevig gepromoot. De liefde die wordt opgehemeld in songs, in literatuur, in soaps, gaat om lijden, om heftige emoties. Al die aantrekkelijke rolmodellen zetten je er niet toe aan om te kiezen voor zo’n saaie, degelijke liefde in de realiteit.’ Bovendien komt het in films meestal goed:

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

beminnen en bemind wordentest: Wat is de kleur van uw liefde?

Liefde is geven en nemen, een balans vinden tussen autonomie en verbondenheid. Iedereen gaat daar we...

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Video

Hoe houd je je relatie leuk?

Bekijk video
Advies

Kan accupunctuur helpen bij pijn?

Lees verder
Artikel

Hij luistert ook nooit!

Lees verder
Kort

Versmelten met je geliefde

Lees verder
Artikel

Hij is ook zwanger

Lees verder
Advies

Mijn gepensioneerde man bemoeit zich met alles

Lees verder