Verlangen naar erkenning

Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen – het is een van onze basisbehoeftes. Wie dat als kind heeft gemist, blijft lang hongeren naar compensatie. Moeten we zelf de eerste stap zetten?

Gisteren liep ik rond met een grote glimlach, om een dubieuze reden: onze werkster, een Oekraïense van een jaar of vijftig, had me een ‘goede vrouw’ genoemd. Toen ik haar had gevraagd of ze nog genoeg schoonmaakmiddel en doekjes had, was haar gezicht gaan stralen: ‘Ja, altijd genoeg doekjes, en altijd schoon, heel, héél fijn. Jij bent goede vrouw.’

Een goede huisvrouw zijn is niet mijn grootste ambitie, en ik erger me aan mijn irritante gewoonte de schoonmaakdoekjes veel te netjes op te vouwen en op veel te perfecte stapels in de kast te leggen. Nergens voor nodig en niemand die het ziet. Maar zij had het wél gezien, gewaardeerd en uitgesproken. En ik voelde me daar merkwaardig blij mee.

We willen ertoe doen
Het is soms bijna onzichtbaar aanwezig, ons verlangen naar erkenning. We hebben allemaal een sterk verlangen om gezien en gehoord te worden door de mensen om ons heen, om betekenis te hebben in het grotere geheel. De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow beschouwde het als een van de basisbehoeftes waarmee we allemaal geboren worden: in zijn beroemde motivatiepiramide komt de behoefte aan erkenning en waardering na behoeften als eten en drinken, bestaanszekerheid en sociaal

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

4 oefeningen: Zo geef en ontvang je een compliment

Complimentjes geven kun je leren. Speciaal voor jou: een paar oefeningen om die vaardigheid onder de...

Lees verder
Artikel

6 manieren om minimalistisch te leven

Je zekerheid en status inruilen voor een vrijer bestaan, deze zes geinterviewden deden het. Van wone...

Lees verder
Advies

Ik walg van mijn vreselijk dikke schoondochter

Lees verder
Artikel

Vind je me aardig?

Lees verder
Advies

Ik schaam me ervoor dat ik niet werk vanwege een burn-out

Lees verder
Advies

Erkenning voor een slechte jeugd. Wat nu?

Lees verder
Artikel

Erkenning

Lees verder
Advies

Hoe kan ik beter omgaan met kritiek?

Lees verder