1. Doe de test

Hoe positief is jouw lichaamsbeeld? Je ontdekt het met deze test, die is ontwikkeld door Deanne Jade, psycholoog en oprichter van National Centre of Eating Disorders in Engeland. Kruis bij elke uitspraak aan in hoeverre hij op jou van toepassing is.

Heb je een positief lichaamsbeeld?
TEST
Doe de test »

Heb je een positief lichaamsbeeld?

2. Stop met ‘fat talk’

Veel vrouwen doen aan fat talk, zich negatief uitlaten over het eigen lichaam. Dat is niet goed voor hun lichaamsbeeld, maar uit onderzoek van de Amerikaanse lichaamsbeeldonderzoeker Thomas Cash blijkt dat vrouwen denken dat het van hen wordt verwacht: voldoet het lichaam niet aan het schoonheidsideaal, dan denken veel vrouwen ten onrechte dat het op goedkeuring van anderen kan rekenen als ze negatief over zichzelf praten.

Gedrag of gedachten opmerken is de eerste stap naar verandering. Let de komende week eens extra goed op wat je zegt en denkt over jezelf.

Betrap jij jezelf weleens op fat talk? Zo ja: welke gedachten of uitspraken heb je opgemerkt?
Voorbeeld: met zulke benen kan ik die korte broek natuurlijk niet aantrekken. Of: met die buik van mij kan ik de toetjes voortaan beter laten staan.

Welke onrealistische gedachte koppel je hier vervolgens aan?
Voorbeeld: als mijn benen mooier zijn, kan ik pas een korte broek aan. Of: als mijn buik platter was, had ik vast allang meer aanspraak of zelfs een leuke partner gehad.

Slechts een stem

Je innerlijke criticus heeft gek genoeg vaak het beste met je voor. De kritiek komt meestal voort uit de wens om jezelf te behoeden voor afwijzing van buitenaf. Daarvoor gelden allerlei verbogen motieven.

Bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je afstotelijk bent, zodat je voorbereid bent op het ergste. Het besef dat dit ‘slechts’ een stem in je eigen hoofd is, kan je meer mogelijkheden geven.

3. Verleg de focus

Ons lichaam stelt ons in staat tot allerlei geweldigs, maar waar we vooral op letten is hoe de buitenkant eruitziet. Uit promotieonderzoek van psychologe Jessica Alleva van de universiteit van Maastricht blijkt dat je positiever over je lichaam gaat denken als je je richt op de functionaliteit: welk nut heeft je lichaam voor je, hoe waardevol is het?

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Denk daarom eens aan de bewegingen die je allemaal kunt maken, zoals lopen en dansen, en noteer ze hieronder. Beschrijf ook waarom deze functies zo belangrijk voor je zijn. Probeer ongeveer een kwartier te schrijven en herhaal deze oefening regelmatig. Alleva’s onderzoek laat zien dat vrouwen zich al na drie schrijfsessies beter voelden over hun lichaam.

Voorbeeld: met mijn lichaam kan ik dansen, zowel tijdens de dansles als in de kroeg. Ik kan sporten, naar de tram rennen of mijn ouders om de hals vliegen bij Schiphol na een vakantie. Ik ben niet vaak ziek, of knap snel op na een griepje. Ik geniet van uitslapen en een ontbijt op bed op zondag. Ik voel me goed als ik een avond in de keuken sta of tijdens een autorit hard meezing met mijn favoriete muziek.

Beschrijf in je eigen woorden wat er in je opkomt. Wat kan jouw lichaam op dit moment?

Waarom is het fijn dat je lichaam dit kan?

4. Leer kijken zonder oordeel

Ga de komende week drie keer voor de spiegel staan. Probeer zo mindful en neutraal mogelijk naar jezelf te kijken. Zie je dingen waarmee je niet blij bent? Je mag ze opmerken, maar zonder daar een oordeel aan te koppelen. En zonder daar een irrelevante eigenschap bij te betrekken.

Bijvoorbeeld:
Niet: ik zie er oud en lelijk uit. Wel: ik zie lijntjes aan de zijkant van mijn ogen.
Niet: ik heb een dikke, vieze buik. Wel: mijn buik is rond.
Niet: wat sta ik er verlept bij. Wel: ik zie wallen en ik kijk vermoeid vandaag.
Niet: ik zie er alleen met dit licht goed uit. Wel: ik zie dat ik er nú goed uitzie, dit is óók de realiteit.

Welke drie observaties heb je over je lichaam kunnen maken?

5. Laat je niet langer tegenhouden

Een negatief lichaamsbeeld kan je ervan weerhouden om de dingen te doen die je werkelijk wilt. Zoals niet de kleding dragen die je eigenlijk het mooist vindt, of niet naar het strand of de sauna gaat omdat je vindt dat dat pas mag als je daar het ‘geschikte’ lichaam voor hebt.

Blij met je lijf

Blij met je lijf

De helft van de vrouwen is ontevreden met hun uiterlijk. Zo jammer, want een positief lichaamsbeeld ...

Lees verder

Wat heb je gelaten, of vermijd je nog steeds, omdat je vindt dat je lichaam daar niet mooi genoeg voor is?

Wat zou het je opleveren als je dit toch zou ondernemen?

Maak een plan om dit waar te maken:

Op (datum) ga ik (doel/wens)

Voor een stok achter de deur of extra motivatie kan ik terecht bij

Ik doe dit voor mezelf, omdat

Behoefte aan meer verdieping?

  • Volg de training Vergroot je zelfvertrouwen, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Met deze bewezen effectieve en wetenschappelijk onderbouwde training werk je aan een positiever zelfbeeld.
  • Liever aan de slag met een coach? Kijk dan eens op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Hier vind je betrouwbare, gekwalificeerde coaches bij jou in de buurt.

Negatief lichaamsbeeld: 3 vragen aan expert Frederike Mewe

Waarom hebben vrouwen vaker last van een negatief lichaamsbeeld dan mannen? 
‘Vrouwen worden al van jongs af aan meer dan mannen beoordeeld op hun uiterlijk, waarbij ook nog eens een ideaalbeeld wordt nagestreefd dat vaak niet haalbaar is.

Als gevolg daarvan kunnen vrouwen een negatief zelfbeeld ontwikkelen en soms deprimerende en onrealistische gedachten hebben als: ik ben dik, dus ik ben niet leuk. Of: ik heb kleine borsten, dus ik ben niet vrouwelijk genoeg.’

Op welke manier heeft de tijd waarin we leven invloed op hoe vrouwen naar hun lichaam kijken?
‘Schoonheid is maakbaar geworden en de lat ligt steeds hoger. Vrouwen moeten slank zijn, lange benen hebben, volle lippen en het liefst ook grote borsten. Gespierd zijn, maar niet té. Hoewel het schoonheidsideaal veranderlijk is, is het – zeker in de huidige tijd – vaak een onhaalbaar plaatje.

Bovendien zorgt de maatschappij voor extra druk. Want niet alleen blijven de vrouwelijke normen (zoals lief, aantrekkelijk en bescheiden zijn) bestaan, maar de mannelijke waarden komen daar bovenop, zoals een succesvolle carrière hebben en promotie maken. Dat leidt tot veel sociale vergelijking en ontevredenheid – over zowel het innerlijk als het uiterlijk.’

Wat kunnen we doen om ons lichaamsbeeld te verbeteren?
‘Om te beginnen: je bewust worden van hoe je met je lichaam omgaat. Hoe praat je tegen jezelf en tegen anderen over je lichaam?

De tweede stap is de focus van buiten naar binnen verleggen. We zijn ertoe geneigd, met name als we onzeker zijn, om ons lichaamsbeeld in handen van een ander te leggen. “Als iemand me mooi genoeg vindt, of als ik goed afsteek naast een ander, dan mag ik er zijn.” Maar zo wordt je waarde telkens bepaald door anderen, of factoren buiten jou om. Daar kom je zelden beter uit.’

Frederike Mewe is psycholoog en auteur van het boek Goed zoals je bent. De psychologie van zelfvertrouwen. In haar praktijk begeleidt ze voornamelijk vrouwen in het vergroten van hun zelfvertrouwen. Ze werkte mee aan de online training Vergroot je zelfvertrouwen van Psychologie Magazine.

Leefregels voor je lijf

  • Investeer in het verbeteren van je zelfvertrouwen, door verder te kijken dan je uiterlijk. Denk hierbij aan interesses, hobby’s, dromen, vriendschappen of relaties.
  • Zorg voor je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Of het nu een bad is of een wandeling: hoe meer liefde en aandacht je iets geeft, hoe meer je het gaat waarderen.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Vaak gebeurt dat enkel in negatieve zin, en nooit andersom, dus doet het zelden goed.
  • Waardeer je lijf voor wat het allemaal voor je doet. Je uiterlijk is slechts één aspect van je lichaam.
  • Koppel geen onrealistische gedachten aan hoe je lichaam eruitziet. Zoals: alleen als ik slank ben, krijg ik een leuke partner.