Vergelijk jezelf niet met anderen

  • 1024 woorden
  • leestijd is 6 minuten
  • Foto: Getty Images
Van nature zijn we geneigd onszelf met anderen te vergelijken. Daar worden we alleen maar ongelukkig van, want er is altijd wel iemand bij wie we karig afsteken. Zet je afgunst overboord en geef tevredenheid de ruimte.

Natuurlijk weten we dat het gras elders altijd groener lijkt en dat we onszelf niet met anderen zouden moeten vergelijken. Toch steekt het als die vriendin die in hetzelfde jaar is afgestudeerd een bloeiende carrière heeft, terwijl je je nog steeds afvraagt welke baan het beste bij je past. En ook al wil je het niet, je kijkt met een schuin oog naar die jongere collega die net met zijn partner een prachtig vrijstaand huis heeft gekocht, terwijl je nog steeds in een benauwd appartement bivakkeert.

beeld: TED.com

Statusangst noemt filosoof Alain de Botton het: de angst dat je je op een te lage sport van de sociale ladder bevindt of op het punt staat naar beneden te tuimelen. De angst dat je niet voldoet aan wat door de maatschappij als succesvol wordt gezien, waardoor je verstoken blijft van erkenning, aandacht en liefde.

Daarom zijn we stiekem blij als ons leven gunstig afsteekt bij dat van anderen; daarom pronken we met onze verworvenheden om te laten zien dat het goed met ons gaat. Dat doen we niet alleen met een mooie keuken of een dure auto, maar ook met onze culturele en intellectuele bagage, zoals de verre reizen die we maken

Log in om verder te lezen.

Boekentip

De maakbaarheid van het geluk

Sonja Lyubomirsky
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De 7 denkfouten bij jaloezie

Als je snel jaloers bent, terwijl daar weinig reden voor is, dan kan dat grote problemen opleveren. ...

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...

Bekijk video
Artikel

Mijn man is een stevige drinker: Hij wil stoppen, zegt hij, waarom lukt het niet

Lees verder
Artikel

Tem het groene monster

Lees verder
Advies

Door mij lopen ruzies uit de hand

Lees verder
Artikel

Zo word je minder jaloers

Lees verder
Artikel

Jaloers door de pil

Lees verder
Advies

Jaloers op zijn bloedmooie ex

Lees verder