Boeken

De toevallige vondst van twee bios­coopkaartjes maakt Fréderique duidelijk dat haar man een vriendin heeft. De hel van de jaloezie waarin ze dan belandt, beneemt haar ieder zicht op een mogelijke oplossing. Ze scheldt hem het huis uit.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Pas in therapie begint ze de kluwen van onplezierige gevoelens te ontrafelen en ontdekt ze dat een deel van haar jaloezie in feite afgunst is. Haar man leidt een interessant leven als arts met veel buitenlandse reizen. Zij voedt hun kind op en werkt in de zorg. Hij leidt het leven dat hij wil, zij heeft eigenlijk geen idee wat ze wil. Ze besluit haar afgunst om te zetten in constructieve daden: ze schrijft zich in op het conservatorium, besteedt aandacht aan zichzelf, koopt nieuwe kleren, en dan schrijft ze Jos een brief waarin ze hem vertelt hoeveel ze van hem houdt en dat ze met hem verder wil. Een nieuwe, sterk verbeterde fase van hun huwelijk begint.

Bovenstaand voorbeeld is een van de vele uit Ik ook!, een boek over jaloezie en afgunst van klinisch psychologe Helmi Goudswaard. Jaloezie en afgunst zijn emoties die iedereen kent, die het zelfvertrouwen grondig ondermijnen, die vaak samen optreden en soms moeilijk

uit elkaar te houden zijn. Jaloezie – de angst om iemand aan een ander kwijt te raken – is van de twee emoties de meest geaccepteerde. Afgunst – iets willen hebben wat een ander heeft – wordt negatief gewaardeerd en al jong afgestraft: gun een ander ook iets. Afgunst wordt dan ook vaak ontkend, verdrongen, geprojecteerd in anderen of bedekt met gedrag dat het tegendeel moet bewijzen.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Toch, laat Goudswaard zien, heeft zowel jaloezie als afgunst een functie. Jaloezie zorgt dat je opkomt voor je relatie. Afgunst kan een prikkel zijn om meer uit jezelf te halen. Dat laatste gaat niet vanzelf. En ook het stappenplan dat Goudswaard in haar boek biedt, is geen tovermiddel. Ze biedt geen verrassende nieuwe inzichten, geen kant-en-klare oplossingen. Maar haar stapsgewijze ontrafeling van twee van de meest slopende emoties kan nét het steuntje in de rug zijn dat je nodig hebt om het groene monster doeltreffend het hoofd te bieden.

Helmi Goudswaard, Ik ook! Omgaan met afgunst en jaloezie. Van Gennep, € 15,90