Boeken

De toevallige vondst van twee bios­coopkaartjes maakt Fréderique duidelijk dat haar man een vriendin heeft. De hel van de jaloezie waarin ze dan belandt, beneemt haar ieder zicht op een mogelijke oplossing. Ze scheldt hem het huis uit.

Pas in therapie begint ze de kluwen van onplezierige gevoelens te ontrafelen en ontdekt ze dat een deel van haar jaloezie in feite afgunst is. Haar man leidt een interessant leven als arts met veel buitenlandse reizen. Zij voedt hun kind op en werkt in de zorg. Hij leidt het leven dat hij wil, zij heeft eigenlijk geen idee wat ze wil. Ze besluit haar afgunst om te zetten in constructieve daden: ze schrijft zich in op het conservatorium, besteedt aandacht aan zichzelf, koopt nieuwe kleren, en dan schrijft ze Jos een brief waarin ze hem vertelt hoeveel ze van hem houdt en dat ze met hem verder wil. Een nieuwe, sterk verbeterde fase van hun huwelijk begint.

Bovenstaand voorbeeld is een van de vele uit Ik ook!, een boek over jaloezie en afgunst van klinisch psychologe Helmi Goudswaard. Jaloezie en afgunst zijn emoties die iedereen kent, die het zelfvertrouwen grondig ondermijnen, die vaak samen optreden en soms moeilijk

Log in om verder te lezen.