In de negentiende eeuw dacht men dat je aan uitstulpingen op de schedel kon ontdekken waar iemands talenten lagen, zoals de talen- en wiskundeknobbel. Onzin – maar hoe zit het dan wel? Met het blote oog valt er inderdaad vrij weinig te zien, maar met weegschaal, microscoop en hersenscanner zijn het formaat en gewicht van allerlei hersengebieden nauwkeurig in kaart te brengen. En dán onthult het uiterlijk van een brein veel over iemands kwaliteiten.

Zwaargewicht

Heel globaal geldt de regel: hoe zwaarder je brein, hoe slimmer je bent. Een gemiddeld brein weegt 1,4 kilo. De Ierse schrijver Jonathan Swift had wel 2 kilo hersenen. Toch zegt gewicht niet alles: Albert Einstein had een breintje van maar 1,2 kilo. Mannenhersenen zijn 10 tot 15 procent groter dan die van vrouwen, een verschil dat nauwelijks samenhangt met lichaamsgrootte. Sommige onderzoekers zeggen daarom dat mannen slimmer zijn: mannen scoren bijna 4 punten hoger op IQ-tests en dat zouden ze danken aan hun breinomvang. Andere wetenschappers interpreteren de testuitslagen anders: volgens hen is er geen IQ-verschil.

Psychopatengebiedje

De prefrontaalkwab is betrokken bij leerprocessen en speelt een belangrijke rol bij het onderdrukken van impulsen en het nemen van besluiten. Psychopaten hebben 11 procent minder grijze massa in hun prefrontale cortex (grijze

Log in om verder te lezen.