Qua grootte, gewicht en gezondheid, maar ook qua uiterlijk: het aantal stippen, de breedte van een kraagje, de kleur van een kuif. Zo houden Gewone Grasgeeltjes – mooie gele vlindertjes – van een partner met dezelfde kleurintensiteit. Een garnaal kiest voor een minnaar met ongeveer even lange grijpertjes, en sommige kikkers gaan voor een wederhelft met hetzelfde gewicht.

Spiegelbeest: Spelen verbetert de hersenen

Spiegelbeest: Spelen verbetert de hersenen

Kijk ze stoeien, die kleine rakkers. Rollebollen en doen alsof, gewoon voor het plezier. Vrijwel all...

Lees verder

Ook wij kiezen over het algemeen partners van ongeveer dezelfde aantrekkelijkheid, lichaamsvorm, lengte en leeftijd. En nog een heleboel andere kenmerken, zoals opleidingsniveau, politieke voorkeur en eigenschappen als altruïsme.

Maar zelfs alleen op basis van overeenkomsten tussen foto’s van losse gezichtskenmerken kunnen we goed achterhalen welke neuzen, monden en ogen van geliefden zijn.

Homogamie – het huwelijk van op elkaar lijkende individuen, zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid en gedrag – heeft voordelen: bijvoorbeeld minder miskramen en verhoogde vruchtbaarheid, zo blijkt uit onderzoek bij dieren.

Bovendien hebben gelijkende geliefden vaak stabielere relaties. Wie namelijk een beetje hetzelfde is, communiceert makkelijker en werkt beter samen. Zo gek zijn ze dus niet, die stellen die in dezelfde jas over straat gaan.

Relatietest: zijn jullie een goed duo?

Relatietest: zijn jullie een goed duo?

Of twee mensen een fijne relatie kunnen hebben, berust niet op toeval. Uit psychologisch onderzoek k...

Lees verder
Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons. Liefdeslessen uit het dierenrijk.