Spiegelbeest: Soort zoekt soort

Vraag ze niet waarom, maar tijgersnuit zeepaardjes vallen op partners met net zo’n lange snuit als zijzelf. Zo werkt het gewoon vaak bij dieren: ze kiezen een partner die op hen lijkt.

Qua grootte, gewicht en gezondheid, maar ook qua uiterlijk: het aantal stippen, de breedte van een kraagje, de kleur van een kuif. Zo houden Gewone Grasgeeltjes – mooie gele vlindertjes – van een partner met dezelfde kleurintensiteit. Een garnaal kiest voor een minnaar met ongeveer even lange grijpertjes, en sommige kikkers gaan voor een wederhelft met hetzelfde gewicht.

Column

Spiegelbeest: Spelen verbetert de hersenen

Lees verder

Ook wij kiezen over het algemeen partners van ongeveer dezelfde aantrekkelijkheid, lichaamsvorm, lengte en leeftijd. En nog een heleboel andere kenmerken, zoals opleidingsniveau, politieke voorkeur en eigenschappen als altruïsme. Maar zelfs alleen op basis van overeenkomsten tussen foto’s van losse gezichtskenmerken kunnen we goed achterhalen welke neuzen, monden en ogen van geliefden zijn.
Homogamie – het huwelijk van op elkaar lijkende individuen, zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid en gedrag – heeft voordelen: bijvoorbeeld minder miskramen en verhoogde vruchtbaarheid, zo blijkt uit onderzoek bij dieren. Bovendien hebben gelijkende geliefden vaak stabielere relaties. Wie namelijk een beetje hetzelfde is, communiceert makkelijker en werkt beter samen. Zo gek zijn ze dus niet, die stellen die in dezelfde jas over straat gaan.

Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons. Liefdeslessen uit het dierenrijk.

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tegenpolen trekken elkaar aan

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Leeftijdsloze liefde

Lees verder
Advies

Ik ben verliefd op een ander

Lees verder
Advies

Ik erger me alleen aan mannen

Lees verder
Artikel

Mijn partner is verliefd op een ander, wat nu?

Lees verder
Artikel

Hij luistert ook nooit!

Lees verder
Artikel

Zo verstevig je de band met je partner

Lees verder