Meer staart, meer seks

Over het dier in de mens

Vrouwen in de dierenwereld zijn keihard. Als ze de keus hebben, gaan ze voor de grootste, de stoerste en de knapste mannen. Size matters, zeker voor de hanestaartwidavink, een Afrikaanse zangvogel met een absurd lange staart.

Hoe langer de staart, des te meer seks het mannetje krijgt – met zijn eigen partner én met die van andere. Minder bedeelde mannen worden genegeerd of vaker belazerd; meer eieren in het nest hebben dan het DNA van een ander mannetje.

De natuur is onrechtvaardig. Want er zijn zoveel leuke mannen die misschien niet aan de idealen voldoen. En de knapste mannen blijken bovendien vaak hartstikke lui in de liefde. Zwaluwmannetjes met de langste staarten zijn het populairst, maar het zijn ook de minst toegewijde vaders. Ze sparen hun energie wellicht voor hun avontuurtjes.

Ook bij de mens zijn er aanwijzingen dat mooie mannen de neiging hebben tot achteroverleunen. Mannen die aantrekkelijker zijn dan hun partner reageren minder betrokken en behulpzaam op hun vrouw wanneer ze vertelt over persoonlijke problemen, dan mannen die minder aantrekkelijk zijn. Wie voelt dat hij meer opties heeft, hoeft immers niet zo zijn best te doen zijn partner te behagen. Biologie is vaak een kwestie van economie.

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lessen in de liefde (7)

Heb je bindingsangst of verlatingsangst? Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Lees verder
Test

Hoe goed is de band met je moeder?

Lees verder
Interview

Hou je nog van me? Interview met Sue Johnson

Lees verder
Artikel

Vergroot je kansen met online dating

Lees verder
Artikel

Verschillende hersenen?

Lees verder
Artikel

Heb mini-seks… en nog 4 tips voor een betere relatie

Lees verder
Video

Eerste hulp bij liefdesverdriet

Bekijk video
Advies

Waarom kan de man van mijn vriendin niet praten?

Lees verder