Hij luistert ook nooit!

Iedereen zou zijn geliefde af en toe achter het behang willen plakken, maar sommige partners maken het wel heel bont. Hoe ga je om met zeurpieten, zwijgers, onverbeterlijke sloddervossen? Advies van de relatietherapeut. n Tekst: Marte Kaan n Beeld: Carolyn Ridsdale

Zo ga je om met een lastige partner

Hij doet te weinig in huis, zij zeurt altijd, hij heeft meer aandacht voor zijn computer dan voor haar, zij is nooit tevreden als hij wat doet, hij vergeet altijd hun trouwdag, zij maakt van alles een halszaak, hij laat zijn spullen altijd midden in de kamer staan, zij laat hem nooit uitpraten.

Het is een bekend verhaal: nadat de roze wolk van verliefdheid is verdampt, zien we onze geliefde in een ander licht. Hij of zij is niet perfect. En soms blijkt onze partner zelfs over een aantal ronduit onaangename eigenschappen te beschikken. Ironisch genoeg zijn het vaak de karaktertrekken die we eerst zo aantrekkelijk vonden, die ons nu mateloos irriteren: ‘onafhankelijk’ wordt ‘asociaal’, ‘makkelijk’ wordt ‘te meegaand’, ‘betrouwbaar’ wordt ‘saai’. En ontroerden die rondslingerende sokken je eerst nog, nu zijn ze reden voor een knallende ruzie.

Wat vinden mensen lastig aan hun partner? Een rondvraag bij therapeuten en onderzoekers leverde een topvijf op van veelgehoorde klachten. Drie relatiedeskundigen leggen uit wat erachter zit, en of er nog iets aan te doen valt.

Mijn partner wil vaker dan ik

‘Hij heeft meer zin dan zij, dat is een klassieker,’ zegt

Log in om verder te lezen.
auteur

Marte Kaan

» profiel van Marte Kaan

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verliefdheid is een schitterende stoornis

Verliefdheid kan traumatiserend werken. Dat ondervond Casanova na te zijn verlaten door zijn enige e...

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Recensie

Waarom de liefde nooit went

Lees verder
Artikel

Zo vind je liefde op internet

Lees verder
Advies

Ik durf mezelf niet te laten zien

Lees verder
Artikel

Vergeefs verlangen

Lees verder
Advies

Is hij de ware voor mij?

Lees verder
Artikel

Verliefd, vertrouwd, verlaten

Lees verder