Costa Ricaanse witschouderkapucijnapen hebben rare hobby’s. Een van hun favoriete spelletjes is ‘oogbolletje-steken’, een bizar ritueel waarbij de ene deelnemer zijn vinger diep tussen de oogbol en het ooglid van de ander laat glijden. Die ander steekt ondertussen zijn vingers in de neusgaten of mond van z’n kameraad. Zo kunnen de aapjes soms wel een uur lang licht heen en weer wiegend op een tak zitten, alsof ze in hogere sferen verkeren.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Niemand weet precies waarom ze dit gedrag vertonen, maar men vermoedt dat het een manier is om elkaar te leren vertrouwen. Met andere woorden: de aap die je oogbol ongeschonden in zijn kas laat zitten is er eentje waar je op kunt bouwen. En vanuit het andere perspectief: wie voor jou het risico wil nemen zijn oog te verliezen, heeft veel voor je over.

Kijken in hoeverre de ander bereid is om iets potentieel schadelijks te ondergaan, is volgens sommige biologen de beste relatietest. Tongzoenen zou volgens hen een menselijk equivalent van oogbolletje-steken kunnen zijn. Wie zijn tong in de mond van een ander steekt, stelt zichzelf bloot aan virussen en bacteriën en neemt dus een risico. De deelnemers aan dit ritueel zitten – net als de kapucijnaapjes – soms lang verstrengeld. Alsof ze in hogere sferen verkeren.