Hij is geen kind meer, snakt naar zelfstandigheid, maar zijn moeder bemoeit zich nog met van alles. Niet alleen de mens heeft zo’n ongemakkelijke levensfase. Eigenlijk alle dieren die niet direct na de geboorte geslachtsrijp zijn moeten door een turbulente periode van transformatie. De hormonen die deze veranderingen sturen hebben niet alleen invloed op de geslachtsdelen en uiterlijke veranderingen, maar ook op emoties en gedrag.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

In deze fase draait alles om het vinden van je plek binnen je sociale groep, en daarmee je positie op de liefdesmarkt. Stoer doen en autoriteit uitdagen is dus ook in de dierenwereld echt iets voor pubers. Jongvolwassen apen beginnen ruzies met hooggeplaatste soortgenoten, puberende mannetjesberen beginnen te lopen als gangsta-rappers. Er worden nieuwe houdingen, nieuwe geluiden en bewegingen uitgeprobeerd.

Sommige jonge dieren maken zich los van hun familie en verlaten aan het einde van de puberteit hun vertrouwde groep om elders een eigen leven op te bouwen. Langzaam komt iedere puber tot rust en rijpt uit. Lijf en leden komen in verhouding, haren en veren vallen op hun plek. Het volwassen leven kan beginnen.