Spiegelbeest: Hormonaal ongemak

  • 181 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut
Een puberende pinguïn heeft het niet makkelijk. Zijn vleugels zijn te lang, z’n veren zitten nog niet op de juiste plek en hebben nog niet de juiste kleur.

Hij is geen kind meer, snakt naar zelfstandigheid, maar zijn moeder bemoeit zich nog met van alles. Niet alleen de mens heeft zo’n ongemakkelijke levensfase. Eigenlijk alle dieren die niet direct na de geboorte geslachtsrijp zijn moeten door een turbulente periode van transformatie. De hormonen die deze veranderingen sturen hebben niet alleen invloed op de geslachtsdelen en uiterlijke veranderingen, maar ook op emoties en gedrag.

In deze fase draait alles om het vinden van je plek binnen je sociale groep, en daarmee je positie op de liefdesmarkt. Stoer doen en autoriteit uitdagen is dus ook in de dierenwereld echt iets voor pubers. Jongvolwassen apen beginnen ruzies met hooggeplaatste soortgenoten, puberende mannetjesberen beginnen te lopen als gangsta-rappers. Er worden nieuwe houdingen, nieuwe geluiden en bewegingen uitgeprobeerd.

Sommige jonge dieren maken zich los van hun familie en verlaten aan het einde van de puberteit hun vertrouwde groep om elders een eigen leven op te bouwen. Langzaam komt iedere puber tot rust en rijpt uit. Lijf en leden komen in verhouding, haren en veren vallen op hun plek. Het volwassen leven kan beginnen.

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

‘Doe mij maar een hond’

Kinderen zijn blijer met een huisdier dan met hun broer of zus.

Lees verder
Column

Column: Tweelingzusjes – zo verschillend

Door de tweelingbaby's is ons huis veranderd in een mini-laboratorium voor persoonlijkheidsonderzoek...

Lees verder
Artikel

Te dom om te voelen?

Lees verder
Artikel

Na-apen is menselijk

Lees verder
Artikel

Pubers en huiswerk

Lees verder
Artikel

Testosteron maakt wantrouwiger

Lees verder
Artikel

Hoe overleeft het homo-gen?

Lees verder
Recensie

Puberdochters begrijpen

Lees verder