1. Het legt uit hoe het werkelijk zit met sekseverschillen. Volgens het cliché heeft de evolutie mannen en vrouwen toegerust met fundamenteel verschillende breinen. Daardoor zijn vrouwen verzorgend, en mannen geschikt om carrière te maken en belust op seks. En daar is weinig aan te doen. Testosteron Rex, zo noemt de Britse wetenschapster Cordelia Fine deze populaire opvatting. Ze vindt het grote flauwekul. Sterker nog, het staat vooruitgang in de weg. In dit boek legt ze uit hoe we man-vrouwverschillen dan wél moeten zien.

2. Je komt interessante feiten te weten. De biologische sekse is veel complexer en flexibeler dan gedacht. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er wel zes tussenvormen zijn tussen man en vrouw, zogenaamde ‘interseksen’. Zoals vrouwen met zaadballen en vrouwelijke geslachtsorganen.

3. De auteur daagt uit tot denken in mogelijkheden. Hooguit 8 procent van de mensen heeft typisch vrouwelijke dan wel typisch mannelijke hersenen. De rest van ons heeft een ‘gemengd’ brein. Dat maakt ons veel veelzijdiger dan de sekserollen die we onszelf toedichten op basis van onze biologische sekse. In plaats van te letten op verschillen kunnen we beter letten op onze overeenkomsten, aldus Fine, en ons toeleggen op de dingen die we graag willen.

Cordelia Fine, Testosteron Rex, Lannoo, € 17,99