‘Testosteron Rex’ 3 redenen waarom je dit moet lezen

  • 204 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
In hoeverre bepaalt testosteron ons gedrag vandaag de dag?

 1. Het legt uit hoe het werkelijk zit met sekseverschillen. Volgens het cliché heeft de evolutie mannen en vrouwen toegerust met fundamenteel verschillende breinen. Daardoor zijn vrouwen verzorgend, en mannen geschikt om carrière te maken en belust op seks. En daar is weinig aan te doen. Testosteron Rex, zo noemt de Britse wetenschapster Cordelia Fine deze populaire opvatting. Ze vindt het grote flauwekul. Sterker nog, het staat vooruitgang in de weg. In dit boek legt ze uit hoe we man-vrouwverschillen dan wél moeten zien.

2. Je komt interessante feiten te weten. De biologische sekse is veel complexer en flexibeler dan gedacht. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er wel zes tussenvormen zijn tussen man en vrouw, zogenaamde ‘interseksen’. Zoals vrouwen met zaadballen en vrouwelijke geslachtsorganen.

3. De auteur daagt uit tot denken in mogelijkheden. Hooguit 8 procent van de mensen heeft typisch vrouwelijke dan wel typisch mannelijke hersenen. De rest van ons heeft een ‘gemengd’ brein. Dat maakt ons veel veelzijdiger dan de sekserollen die we onszelf toedichten op basis van onze biologische sekse. In plaats van te letten op verschillen kunnen we beter letten op onze overeenkomsten, aldus Fine, en ons toeleggen op de dingen die we graag willen.

Cordelia Fine, Testosteron Rex, Lannoo, € 17,99

 

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
Boekentip

Testosteron Rex

Waarom oeroude mythes over gender nog altijd een ijzeren greep hebben op wetenschap en maatschappij In het stenen tijdperk waren mannen jagers, vrouwen verzamelaars. Mannen hadden er baat bij zoveel mogelijk vrouwen te bezwangeren en zo hun genen te verspreiden; vrouwen bleven braafjes bij de haard en zorgden ervoor dat de kinderen overleefden. Die erfenis zit stevig in ons brein verankerd, en een overvloed (mannen) of tekort (vrouwen) aan testosteron bepaalt nog altijd ons gedrag vandaag. Of toch niet?
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Mindful via je camera

Laat je reisgenoten maar klagen als je voor de zoveelste keer je camera pakt, je bent juist goed bez...

Lees verder
Advies

Zal ik met hem trouwen of niet?

Mijn vriend wil met mij trouwen maar ik twijfel. Liever zou ik iemand leren kennen waarvan ik zeker ...

Lees verder
Kort

Verbondenheid zichtbaar in hersenen

Lees verder
Artikel

Testosteron maakt wantrouwiger

Lees verder
Kort

Duistere trekken beinvloeden studiekeuze

Lees verder
Kort

Narcist is testosteronbommetje

Lees verder
Advies

‘Ik geef onvoorwaardelijke liefde aan een narcist’

Lees verder
Kort

Testosteron helpt vrouwen spoorzoeken

Lees verder