‘Lief dagboek, ik voel me ontzettend verdrietig en eenzaam.’ Schrijven over je gevoelens na een nare gebeurtenis, lijkt enorm op te luchten. De uitkomsten van nieuw onderzoek van de universiteit van Iowa tonen echter aan dat alleen schrijven over emoties, niet helpt bij het verwerken van een traumatische ervaring.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

De onderzoekers lieten 122 studenten een maand lang minstens twee keer per week in hun dagboek over een nare ervaring schrijven. De ene groep mocht alleen over hun diepste gevoelens schrijven, de andere mocht wel emoties beschrijven, maar moest ook proberen de gebeurtenis te begrijpen en een plek te geven.

Deze laatste groep voelde zich na de testperiode stukken beter. De mensen die alleen hun gevoelens hadden opgeschreven, waren niet vooruitgegaan en hadden zelfs meer lichamelijke klachten dan voorheen.

Therapeut en publicist Jan Verhulst vindt die uitkomst niet zo vreemd: ‘Het is goed om afstand te nemen van een probleem door je gedachten erover op te schrijven. Dat laat ik mijn cliënten ook wel eens doen. Als je je eigen irrationele gedachten op papier ziet staan, kan dat de boel relativeren. Door je gedachten te ordenen, krijg je bovendien meer controle over je gevoelens. Dat gevoel van controle is een heel belangrijke basisbehoefte. Als je te diep ingaat op je gevoelens, kun je erin verzuipen. Neem de moeite om jezelf vragen te stellen, zoals: “Waarom is dit zo erg en wat kan ik er nu aan doen?” Het beste is om én over je emoties én over je gedachten te schrijven.