Zondag 19 april

Vrijdag arriveerde een mail van de instelling die ‘zorgkampen’ aanbiedt voor kinderen met autisme, met professionele begeleiding.

‘Doordat de scholen gesloten zijn, valt de vaste structuur voor kinderen weg. Dit is voor geen enkel kind prettig, maar zeker voor kinderen met aandachtspunten is dit extra ingewikkeld. We beseffen ons goed, dat dit bij een aantal gezinnen heel veel spanning met zich mee kan brengen. Deze week kregen wij een aantal signalen van ouders en hulpverleners, dat het in een aantal gezinnen te zwaar aan het worden is. Daarom hebben wij besloten, na overleg te hebben gehad met de GGD, dat wij de komende 2 weken extra opvang willen gaan organiseren voor die gezinnen waarvoor dit nodig is.’

Zwaarste indicatie

Die spanningen: herkenbaar. Dus stuurde ik direct een mail naar mijn Zorg In Natura-casemanager en onze Ouder- en Kindadviseur. Ik gaf aan dat Quinten zichzelf verwondt en dat het buitengewoon zwaar is thuis nu opeens zowel de groeps- als individuele begeleidingen, plus de zorgoppas en achtervang van opa en oma zijn weggevallen. Quinten heeft de zwaarste indicatie voor zorg, dus vroeg ik of ik het budget elders – lees: dit kamp – mocht besteden nu mijn eigen zorgaanbieder heeft besloten alle zorg stop te zetten.

Dat moest even met de directeur worden overlegd.

Die middag kwam het verlossende woord. Men begreep dat we acuut hulp nodig hebben en dat de situatie onhoudbaar aan het worden is. Ik kreeg derhalve toestemming om zorg in te kopen bij een andere aanbieder. Maar: ik moest me er wel van bewustzijn dat Quinten hierdoor voor bepaalde tijd geen recht meer had op groepsbegeleiding. Mocht ik besluiten tot verdere zorg van deze zorgaanbieder, dan zou Quinten worden uitgesloten van alle groepsbegeleidingen tot september.

Zorgbudget

Samengevat: als moeder sta ik voor een keuze. Kiezen we voor zorg nu, dan hebben we straks geen zorg meer. Ik kan niet zelf beschikken over het budget voor wat de beste zorg is voor Quinten. Het is bepaald geen pretje.

Lees komende woensdag om 20.30 uur het vervolg van Quinten in quarantaine.