Prikkelen, pillen, praten

Eenderde tot de helft van alle mensen krijgt ooit in zijn leven een depressie. En al is de oorzaak nog altijd onbekend, wetenschappers krijgen wel steeds meer inzicht in dit ongrijpbare fenomeen. Waardoor worden mensen depressief? Zelfs de beste behandelaars weten het niet precies. Toch zijn er de laatste jaren veel nieuwe behandelmethoden ontwikkeld, sommige ronduit spectaculair. Wat zegt het effect daarvan over de oorzaak van depressie?

Behandelingen genoeg, maar waarom ze werken weet niemand

‘We weten niet precies hoe het werkt.’ Welke depressiebehandelaar je ook spreekt, steeds komt dat zinnetje terug. En dat is niet omdat nieuwe onderzoeksmethoden de laatste jaren zoveel onbekende hersenprocessen aan het licht hebben gebracht dat ze het spoor even bijster zijn. Tachtig jaar geleden werd het ook al gezegd.

Dat was nadat neurologen onderling hun verbazing hadden uitgesproken over het effect dat een epileptische aanval vaak heeft op de patiënten. Die melden namelijk geregeld dat ze zich na afloop ineens veel opgewekter voelen. Wat valt daaruit op te maken?, vroegen de neurologen zich af.

Dat depressieve mensen kunnen opknappen van een kunstmatig opgewekt insult, gokten ze. En inderdaad: de depressiepatiënten op wie ze dat idee uitprobeerden, rapporteerden weliswaar geheugenverlies, hoofd- en spierpijn, kneuzingen en soms zelfs botbreuken, maar doorgaans ook een opvallende stemmingsverbetering nadat hun brein een insult had ondergaan. Het was vervolgens nog even zoeken naar de beste manier om zo’n aanval op te wekken, maar zelfs toen dat een stroomstoot door het hoofd bleek te zijn, nam het enthousiasme niet af. Begin jaren veertig werd de elektroshock wereldwijd toegepast bij ernstige depressies.

En dat is zeventig

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Durft u naar de sauna?

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Advies

Alleen lustgevoelens tijdens de eerste 2 weken van mijn cyclus

Lees verder
Artikel

Zo train je je onbewuste

Lees verder
Artikel

Eet je vrolijk

Lees verder
Kort

Depressie: zo moeder, zo kind?

Lees verder
Artikel

Badderen tegen eenzaamheid

Lees verder
Advies

Vroeger veel gepest, nu depressief

Lees verder