Waardoor worden mensen depressief? Zelfs de beste behandelaars weten het niet precies. Toch zijn er de laatste jaren veel nieuwe behandelmethoden ontwikkeld, sommige ronduit spectaculair. Wat zegt het effect daarvan over de oorzaak van depressie?

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Behandelingen genoeg, maar waarom ze werken weet niemand

‘We weten niet precies hoe het werkt.’ Welke depressiebehandelaar je ook spreekt, steeds komt dat zinnetje terug. En dat is niet omdat nieuwe onderzoeksmethoden de laatste jaren zoveel onbekende hersenprocessen aan het licht hebben gebracht dat ze het spoor even bijster zijn. Tachtig jaar geleden werd het ook al gezegd.

Dat was nadat neurologen onderling hun verbazing hadden uitgesproken over het effect dat een epileptische aanval vaak heeft op de patiënten. Die melden namelijk geregeld dat ze zich na afloop ineens veel opgewekter voelen. Wat valt daaruit op te maken?, vroegen de neurologen zich af.

Dat depressieve mensen kunnen opknappen van een kunstmatig opgewekt insult, gokten ze. En inderdaad: de depressiepatiënten op wie ze dat idee uitprobeerden, rapporteerden weliswaar geheugenverlies, hoofd- en spierpijn, kneuzingen en soms zelfs botbreuken, maar doorgaans ook een opvallende stemmingsverbetering nadat hun brein een insult had ondergaan. Het was vervolgens nog even zoeken naar de beste manier om zo’n aanval op te wekken, maar zelfs toen dat een stroomstoot door het hoofd bleek te zijn, nam het enthousiasme niet af. Begin jaren veertig werd de elektroshock wereldwijd toegepast bij ernstige depressies. En dat is zeventig

Log in om verder te lezen.