De vraag

Hoe krijg ik weer energie?

Beste Petra,
Ik twijfelde of ik een burn-out of een depressie heb. De uitleg over het verschil tussen depressie en een burn-out in een ander antwoord, vond ik erg verhelderend. Ik kan nog wel genieten van sommige dingen, maar dit komt misschien ook door de prozac. Maar ik blijf me zo moe en mat voelen. Zijn er ook medicijnen waar je weer energie van krijgt? Hoe behandel je een burn-out?

Vriendelijke groeten,
Evi


Het advies

Petra Savelsberg

Burn-out deskundige

Beste Evi,
Ik ben blij dat je wat gehad hebt aan het antwoord op een eerdere vraag. Je mat en moe voelen kan bij een echte burn-out lang duren. Echte medicijnen zijn er bij mijn weten niet voor. Van belang is dat je conditie opdoet, door bijvoorbeeld te trainen. Met name duursporten zoals hardlopen blijken goed te werken. Dit kost uiteraard wel enige inspanning, maar je zal merken dat het na enkele weken begint te werken. Zorg wel dat je een soort opbouwschema hebt, want anders ga je misschien te hard van stapel.

In een behandeling van burn-out staat in eerste instantie klachtenreductie centraal. Doorgaans wordt gestart met relaxatietraining, conditieverbetering en leefstijlverbetering (onder andere gezonde voeding, voldoende, dus ook niet teveel, nachtrust). Dan komt cognitieve therapie aan bod: dat is het aanpakken van irrationele gedachten en attitudes ten aanzien van het leven.

Een voorbeeld: iemand heeft een negatief zelfbeeld en vindt dat hij niet mag falen. Deze houding zorgt voor bijvoorbeeld een neiging tot perfectionisme. Je kan je wellicht voorstellen dat deze persoon veel energie stopt in het zo goed mogelijk proberen uit te voeren van zijn werk. Op zich niet erg, maar bij toename van de werkdruk kan dit leiden tot stress. Cognitieve therapie haakt in op de irrationele gedachte 'ik mag niet falen', want deze gedachte is op zijn minst niet erg bruikbaar, leidt tot overmatige stress en niet tot het gewenste doel, namelijk geen fouten maken.

Ook kunnen er afhankelijk van de noodzaak en of behoefte modules als conflicthantering, assertiviteitstraining en werkgerichte interventies aan bod komen.
Als je behoefte hebt aan uitgebreidere informatie kan ik je naar onze website www.hsk.nlverwijzen.

Veel succes en sterkte met het opdoen van conditie!
Drs. P.M. Savelsberg
Psychotherapeut
Vestigingsmanager HSK ArnhemVoelt u zich vaak moe, uitgeput en teleurgesteld in uzelf? Misschien stelt u te hoge eisen aan uzelf. PLusabonnees legden hun situatie voor aan Petra Savelsberg, psychotherapeut bij de HSK Arnhem.

Kijk voor meer informatie op de site van de HSK: www.hsk.nlDit vind je misschien ook interessant

Artikel

De valkuil na een burn-out

Annegreet van Bergen, auteur van 'De lessen van burn-out', schoot afgelopen zomer opnieuw in de stre...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...

Lees verder
Kort

Roddelen helpt tegen stress

Lees verder
Advies

Ik wil voorkomen dat het mij allemaal teveel wordt

Lees verder
Advies

Mijn man wordt gek

Lees verder
Artikel

Aanpakken soms beter dan ontspannen

Lees verder
Artikel

Tips voor mantelzorgers: ‘Niemand ziet hoeveel ik doe’

Lees verder
Advies

Hoe blijf ik opgewassen tegen die hoge werkdruk?

Lees verder