Niet snijden zonder consult

Het Mariabeeldje in de tuin is zwaar toe aan een neuscorrectie, en vanuit glas-in-lood kijkt Sint Thomas van Aquino minzaam neer op de cosmeticapresentaties die tegenwoordig in het voormalige klooster worden gegeven. Psychologe Hennie Koelewijn loopt door de koele kloostergangen met hun oude steunbogen, en toont met gepaste trots de net verbouwde hightech operatiekamers.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Sinds kort biedt de Bergmankliniek voor plastische chirurgie in Bilthoven de mogelijkheid om de psychologe in te schakelen bij cosmetische ingrepen. Koelewijn en haar twee collega’s ­kunnen irreële verwachtingen bij patiënten voorkomen, en psychologische begeleiding verzorgen tijdens het proces.

Ze kwam twee jaar geleden op het idee, toen er een hausse ontstond aan televisieprogramma’s waarin mensen via cosmetische chirurgie een totale uiterlijke verandering ondergingen. ‘Ik zat daar met verbijstering naar te kijken. Dat kan niet gezond zijn, dacht ik. Vlak na de operaties worden ze met tranen van geluk omhelsd door hun familie, maar wat gebeurt er na twee of drie maanden? Ik vond dat ze in die programma’s erg achteloos omgingen met veranderingsprocessen. Zo’n ingrijpende verandering moet je verwerken. En niet elke verandering is een verbetering.’

Deze inzet van psychologen gaat ongetwijfeld navolging vinden bij

Log in om verder te lezen.