Het mislukte beleefdheidsgesprek

In de trein komt u een vriend van een vriend tegen. Jullie begroeten elkaar vriendelijk en prompt schuift hij bij u aan. Help! U wisselt wat beleefdheden uit en al snel gebeurt waar u bang voor was: het gesprek stokt. U glimlacht maar een beetje en vraagt zich ondertussen koortsachtig af hoe u het komende uur in godsnaam met hem doorkomt.

Waarom is deze situatie ongemakkelijk?

We weten niet zo goed meer hoe we moeten kletsen over koetjes en kalfjes. Sociale interactie is de afgelopen decennia steeds doelgerichter geworden. Is er geen duidelijk kader waarbinnen we een gesprek voeren, zoals een zakelijke relatie of een vriendschap, dan ontbreekt opeens het houvast en weten we niet meer wat we moeten zeggen. Bovendien kunnen we ons ongemakkelijk voelen omdat we het idee hebben geen interessante gesprekspartner te zijn.

Hoe redt u zich eruit?

‘Vraag je af wat je met die ander wilt,’ adviseert psychotherapeut Fred Sterk. ‘Als u geen zin heeft om te praten, kunt u dat maar het beste rechtstreeks zeggen.’ Geneer u dus niet om te zeggen dat u de krant wilt lezen. Wilt u wel praten maar vlot het gesprek niet, dan helpt het om te

Log in om verder te lezen.